Ziemniak w Polsce jest jeszcze popularnym warzywem, jego spożycie jest nadal wysokie – rocznie blisko 90 kg na osobę. Tymczasem w dalszym ciągu powierzchnia uprawy ziemniaka niestety się zmniejsza.
Według danych ARiMR w Polsce w 2022 roku ziemniak uprawiany był na powierzchni ok. 181 tys. ha. Dla porównania, w ubiegłym roku zajmował ok. 203,8 tys. ha. Plony ostatnich lat kształtowały się na poziomie ok. 300 dt/ha.
Do województw o największym areale uprawy ziemniaków należą: wielkopolskie (26 828 ha) łódzkie (22 400 ha), mazowieckie (19 108 ha) i małopolskie (12 518 ha), a o najmniejszym areale: lubuskie (2321 ha), śląskie (3911 ha), opolskie (4856 ha), podlaskie (5030 ha), warmińsko-mazurskie (5195 ha). W ostatnich latach notujemy silną tendencję spadkową w areale uprawy ziemniaków ogółem. Dotyczy to zarówno ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego (spożywczego i na skrobię), jak również ziemniaków przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji, w tym również wczesnych.
W woj. wielkopolskim skoncentrowana jest największa powierzchnia uprawy ziemniaków skrobiowych dla potrzeb krochmalnictwa, a woj. łódzkie jest z kolei największym w kraju ich producentem na wczesny zbiór oraz ziemniaków jadalnych konfekcjonowanych. Większość plantacji nasiennych zlokalizowana jest w województwach położonych na północy kraju, co jest związane z bardziej korzystnymi warunkami przyrodniczymi i mniejszym zagrożeniem chorobami wirusowymi.


A jak wygląda import ziemniaka?
W 2021 r. z krajów UR zaimportowano ok. 137 tys. ton ziemniaka, z kolei do października 2022 r. – ok. 155 tys. ton. Natomiast głównymi dostawcami ziemniaków są przede wszystkim Niemcy oraz Francja. Import z Niemiec w 2021 r. wynosił 64,8 tys. ton, z kolei w 2022* r. 90 tys. ton (*dane nieostateczne). Natomiast z Francji rocznie sprowadzono ok. 14 tys. ton (2021 r.) oraz 19,8 tys. ton (2022 r.). W miesiącach maj-czerwiec w latach 2021-2022 z Rumunii dociera do Polski od 328 do 796 ton.
W Polsce produkcja ziemniaków jednak wciąż ma duże znaczenie gospodarcze, a polscy rolnicy nadal pozostają jednymi z największych producentów ziemniaków w Europie. W ostatnich latach obserwuje się znaczne zmiany na rynku ziemniaków. Przeobrażenia zachodzą na każdym etapie, od produkcji do konsumpcji. W produkcji postępuje specjalizacja, rolnicy unowocześniają technologie produkcji i przechowalnictwa. W konsumpcji występuje malejąca tendencja w zakresie konsumpcji ziemniaków nieprzetworzonych i wzrostowa w odniesieniu do przetworów ziemniaczanych.