Niedawne badanie sugeruje, że regularne spożywanie papryczki chili może zapewnić wcześniej nierozpoznane korzyści zdrowotne. Stwierdza, że osoby jedzące chili mogą mieć „znacznie zmniejszone ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia lub raka”. Wstępne badania zostaną zaprezentowane w tym tygodniu na Sesjach Naukowych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2020.
Aby ocenić wpływ papryczki chili na długowieczność, naukowcy przeanalizowali 4729 badań z pięciu wiodących światowych baz danych dotyczących zdrowia. Obejmowały one cztery duże badania, które w szczególności obejmowały wyniki zdrowotne uczestników wraz z danymi dotyczącymi spożycia papryczki chili.
Dzięki temu zespół badawczy uzyskał dane dotyczące zdrowia i diety ponad 570 000 osób w Stanach Zjednoczonych, Włoszech, Chinach i Iranie, co pozwoliło im porównać wyniki tych, którzy spożywali papryczki chili, z tymi, którzy rzadko lub nigdy ich nie jedli.
W porównaniu z osobami, które „rzadko” lub „nigdy” nie jadły chilli, analiza wykazała, że osoby, które je jadły, miały:
- o 26% mniejszą śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych
- o 23% mniejszą śmiertelności z powodu raka
- o 25% mniejszą śmiertelności z wszystkich przyczyn
„Zaskoczyło nas, że w tych wcześniej opublikowanych badaniach regularne spożywanie papryczki chili wiązało się z ogólnym zmniejszeniem ryzyka wszystkich przyczyn chorób układu krążenia i śmiertelności z powodu raka” – powiedział Bo Xu, kardiolog z Cleveland Clinic’s Heart , Vascular & Thoracic Institute w Cleveland, Ohio.
źródło https://www.independent.co.uk/news/science/chilli-pepper-diet-live-longer-cancer-heart-disease-research-b1719246.html