• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
InneRegularne jedzenie papryczek chili wydłuża życie

Regularne jedzenie papryczek chili wydłuża życie

Niedawne badanie sugeruje, że regularne spożywanie papryczki chili może zapewnić wcześniej nierozpoznane korzyści zdrowotne. Stwierdza, że ​​osoby jedzące chili mogą mieć „znacznie zmniejszone ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia lub raka”. Wstępne badania zostaną zaprezentowane w tym tygodniu na Sesjach Naukowych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2020.

Aby ocenić wpływ papryczki chili na długowieczność, naukowcy przeanalizowali 4729 badań z pięciu wiodących światowych baz danych dotyczących zdrowia. Obejmowały one cztery duże badania, które w szczególności obejmowały wyniki zdrowotne uczestników wraz z danymi dotyczącymi spożycia papryczki chili.

Dzięki temu zespół badawczy uzyskał dane dotyczące zdrowia i diety ponad 570 000 osób w Stanach Zjednoczonych, Włoszech, Chinach i Iranie, co pozwoliło im porównać wyniki tych, którzy spożywali papryczki chili, z tymi, którzy rzadko lub nigdy ich nie jedli.

W porównaniu z osobami, które „rzadko” lub „nigdy” nie jadły chilli, analiza wykazała, że ​​osoby, które je jadły, miały:

  • o 26% mniejszą śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych
  • o 23% mniejszą śmiertelności z powodu raka
  • o 25% mniejszą śmiertelności z wszystkich przyczyn

„Zaskoczyło nas, że w tych wcześniej opublikowanych badaniach regularne spożywanie papryczki chili wiązało się z ogólnym zmniejszeniem ryzyka wszystkich przyczyn chorób układu krążenia i śmiertelności z powodu raka” – powiedział Bo Xu, kardiolog z Cleveland Clinic’s Heart , Vascular & Thoracic Institute w Cleveland, Ohio.

źródło https://www.independent.co.uk/news/science/chilli-pepper-diet-live-longer-cancer-heart-disease-research-b1719246.html


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl