Nawozy i środki wspomagające do upraw pod osłonami
Książka ta zawiera informacje o nawozach oraz środkach wspomagających do upraw pod osłonami produkcji polskich i zagranicznych firm działających na polskim rynku.
Podłoża ogrodnicze

Podłoża ogrodnicze

0
Publikacja autorstwa dr. Piotra Chohury z AR we Wrocławiu, charakteryzująca wszelkie podłoża mogące być wykorzystane do uprawy roślin pod osłonami, z uwzględnieniem wymagań poszczególnych gatunków warzyw i roślin ozdobnych.
Uprawa cebuli

Uprawa cebuli

0
Książka autorstwa pracowników naukowych Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach — prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego i prof. dr. hab. Franciszka Adamickiego.
Uprawa kapusty białej, czerwonej i włoskiej
Książka autorstwa mgr Anny Wize. Przedstawia metody uprawy kapusty białej, czerwonej i kapusty włoskiej w różnych gospodarstwach.
Uprawa kapusty pekińskiej
Książka autorstwa dr. Andrzeja Kalisza jest drugim wydaniem, poprawionym i uzupełnionym.
Uprawa papryki w polu

Uprawa papryki w polu

0
Książka autorstwa prof. dr hab. Haliny Buczkowskiej z Akademii Rolniczej w Lublinie. Omawia różne metody uprawy polowej tego popularnego u nas warzywa, wzbogacona o informacje dotyczące terminów uprawy, agrotechniki, odmian i ochrony.
Uprawa pomidorów polowych
Prof. dr hab. Jan Rumpel w książce tej przedstawia zagadnienia dotyczące przygotowania stanowiska, doboru odmian pomidorów przeznaczonych do uprawy w polu z przeznaczeniem na bezpośrednie spożycie lub dla przetwórstwa, nawożenia, nawadniania, ochrony, zbioru i przygotowania pomidorów do sprzedaży.
Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami
Książka autorstwa dr Agnieszki Stępowskiej i dr Marii Rogowskiej z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach.
Uprawa sałaty w polu i pod osłonami
Książka autorstwa dr Agnieszki Stępowskiej i dr Marii Rogowskiej z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Omawia różne metody uprawy wszystkich typów sałaty – pod osłonami i w polu. Informacje na temat terminów uprawy, agrotechniki, odmian i ochrony. Format A5, 144 str.
Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora
Jest to drugie wydanie poradnika autorstwa dr Marii Wysockiej-Owczarek. Po trzech latach przystąpiliśmy do uzupełnienia wiadomości zamieszczonych w poprzedniej edycji. Te trzy lata ciągłych obserwacji prowadzonych przez autorkę spowodowały, że objętość nowej wersji tej bardzo popularnej wśród ogrodników uprawiających pomidory książki, zwiększyła się prawie o 50%. Występują nowe problemy, zmieniają się warunki uprawy, inne są też wymogi stawiane producentom, którzy chcą zaistnieć ze swoim towarem na rynkach Unii Europejskiej. W związku z tym w książce pojawiły się nowe rozdziały, a te dotychczas istniejące zostały bardzo rozbudowane. Obecnie wszystkie informacje na temat zapobiegania i eliminowania nieprawidłowości w rozwoju pomidora spowodowane nieodpowiednimi warunkami uprawy zamieszczone są na 184 stronach. Opisy dodatkowo zilustrowano ponad 170 barwnymi fotografiami. Format A5, 184 str.