reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
lepinox
reklama
Strona głównaAktualnościZwalczanie gąsienic w uprawie warzyw - Michał Malicki, UPL

Zwalczanie gąsienic w uprawie warzyw – Michał Malicki, UPL [Południowe Mazowsze]

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Problem szkodników, szczególnie gąsienic, stanowi w ostatnich latach coraz większe wyzwanie we wszystkich uprawach, w tym na polach kapusty. Ciepłe i słoneczne lata w połączeniu z łagodnymi zimami stwarzają idealne warunki do przezimowania szkodników, a następnie do rozwoju szkodliwych motyli i żerujących gąsienic. Problemy te pojawiają się niespodziewanie i z każdym kolejnym sezonem zyskują na intensywności. Gąsienice są szczególnie uciążliwe, ponieważ powodują wielkie szkody, bezpośrednio uszkadzając liście.

Kurczący się arsenał. Ograniczenia tradycyjnych metod ochrony

Sytuację dodatkowo komplikuje rosnący nacisk na redukcję pozostałości acetamiprydu w plonach. W niektórych gatunkach upraw poziomy dopuszczalnych pozostałości zostały obniżone do wartości uniemożliwiających zastosowanie tego produktu. Substancja o szerokim działaniu przestaje być zatem dostępna dla rolników. Rośliny są z reguły zaprawiane substancjami o długim działaniu, co zapewnia kilka tygodni bezpieczeństwa po posadzeniu rozsady, jednak po tym okresie środki kończą swoje działanie i przestają być skuteczne, co zmusza do poszukiwania nowych rozwiązań.

reklama
Baner PORW 2025

Biologiczny filar w walce z gąsienicami

W odpowiedzi na te wyzwania, firma UPL Polska rekomenduje produkt o nazwie DiPel DF, który jest skierowany do zwalczania gąsienic. Jest to doskonałe rozwiązanie do walki z różnego rodzaju gąsienicami występującymi na gatunkach warzywnych i ozdobnych, w tym z bielinkami, tantnisiem, a także szkodnikami na pomidorach czy roślinach owocowych. Mechanizm działania jest dwutorowy – na roślinie działa kontaktowo, natomiast na szkodnikach – żołądkowo. Niedługo po zjedzeniu niewielkiej ilości toksyny zawartej w produkcie szkodnik przestaje żerować. Co istotne, DiPel DF jest produktem biologicznym, jednak nie zawiera żywego organizmu. Jego działanie opiera się na toksynie wyprodukowanej przez bakterie z rodzaju Bacillus thuringiensis var. kurstaki szczep ABTS 351.

Niezwykła skuteczność i szerokie zastosowanie

DiPel DF może być stosowany niemal bez ograniczeń – w niektórych gatunkach nawet do ośmiu zabiegów w ciągu sezonu. Charakteryzuje się długotrwałym działaniem, zalega na roślinie nawet do dwóch tygodni, pozostaje niezmywalny i wgryza się w wosk na liściu.. Oczywiście w miarę przyrostu masy liściowej, zabiegi będą wymagały powtórzenia. Skuteczność rozwiązania jest porównywalna do standardów dostępnych na rynku, co jest znaczące, biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę syntetycznych produktów, należących głównie do dwóch grup chemicznych. Co więcej, DiPel DF oferuje unikalny mechanizm działania, na który nie ma możliwości uodpornienia się szkodników.

Kompleksowe rozwiązanie

Jako produkt pochodzenia naturalnego, DiPel DF doskonale wpisuje się w strategię zwalczania szkodników w integrowanej produkcji, a także w możliwość stosowania w ramach wszelkich ekoschematów i w rolnictwie ekologicznym. Jednocześnie jest on w pełni zgodny z zastosowaniem w klasycznych uprawach konwencjonalnych, stanowiąc doskonałe uzupełnienie standardowej wiosennej ochrony, realizowanej przez zaprawianie i późniejsze użycie środków chemicznych.

reklama
warzywa egzemplarz darmowy bezpłatnie

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]