Przed sezonem o nowościach w odmianach, nawożeniu i ochronie warzyw

Wiele firm oferujących środki do produkcji warzywniczej wykorzystuje ostatnie tygodnie przed rozpoczęciem nowego sezonu na organizację szkoleń produktowych dla plantatorów. Jedno  takich spotkań obyło się 9 stycznia z inicjatywy firm Hazera, Agromix i Awimex w Środzie Wielkopolskiej Współorganizatorami szkolenia były: BASF, Yara Poland i Centrala Nasienna w Warszawie.

Nowe odmiany na nowy sezon
O nowych i sprawdzonych odmianach warzyw w ofercie firmy Hazera mówił Wiesław Jakubowski, który najwięcej uwagi poświęcił królującej na polach w okolicach Środy Wielkopolskiej cebuli. Na potrzeby przetwórstwa polecał nowe odmiany Rhino F1 37-86 i Frontino F1. Pierwsza z nich to średnio wczesna, plenna cebula w typie Amerykańskim z domieszką typu Hiszpańskiego tworząca bardzo duże (średnica ok. 80 mm), wyrównane główki z cienką szyjką i dość mocną łuską, które można przechowywać do końca lutego.

Z kolei Frontino F1 to typowy „Hiszpan” o mocnym systemie korzeniowym i silnie rosnącym szczypiorze tworząca duże, kuliste cebule o ciemnej łusce. Trwałość przechowalniczą tej odmiany W. Jakubowski określił na koniec stycznia. Przypomniał również charakterystykę dobrze sprawdzających się w krajowych warunkach odmian mieszańcowych typu Rijnsburger o twardych cebulach do bardzo długiego przechowywania: Firmo F1, Dormo F1 i Centro F1, a także chętnie kupowanej ze względu na dobry stosunek jakości do ceny odmiany Rijnsburger 5.
W tej części Wielkopolski oprócz cebuli popularnie uprawiana jest również kapusta. Przedstawiciel firmy Hazera do najwcześniejszych nasadzeń w tunelach foliowych i pod płaskimi okryciami polecał nową odmianę 17-1715 F1 o 55-dniowym okresie wegetacji. Do przetwórstwa proponował odmianę Nweton F1, której lekko spłaszczone główki po 115–125 dniach wegetacji zależnie od zagęszczenia osiągają masę 5–8 kg. W prezentowanej ofercie znalazło się także kilka propozycji do długiego przechowywania: Lucas F1 (okres wegetacji 135–140 dni) Ramenos F1 (145 dni), Struktura F1 (140–150 dni) i 17-1125 (Abel F1) o 150 dniowym okresie wegetacji.

Nową rekomendacją dla producentów warzyw korzeniowych była marchew Speedo F1 o okresie wegetacji wynoszącym 90 – 100 dni. Jej korzenie są tępo zakończone, cylindryczne o długości 20 – 22 cm. Nać tej odmiany jest mocno  osadzona na główce dlatego można ją zbierać kombajnowo. Korzenie nie mają skłonności do pękania co ułatwia ich konfekcjonowanie, skórka po umyciu jest gładka i błyszcząca. Odmiana Speedo F1 uzupełnia asortyment cenionych, „świeżorynkowych” marchwi francuskiej hodowli Vilmorin wśród których są mieszańce Octavo F1, Melodio F1 i Volcano F1.
Nawożenie powinno być racjonalne
Wojciech Kopeć z firm Yara Poland przypominał uczestnikom spotkania o podstawach efektywnego żywienia roślin którymi są: regulacja odczynu gleby oraz ustalanie dawek nawozów na podstawie analizy ogrodniczej gleby – informującej o aktualnej zasobności gleby w dostępne dla roślin warzywnych substancje odżywcze. Przedstawiciel firmy Yara Poland polecał do stosowania w uprawie warzyw bezchlorkowy nawóz granulowany o dobrej rozpuszczalności w wodzie – YaraMila Complex (12% N, 11% P2O5 i 18% K2O). Nawóz ten zawiera dwie formy azotu co zapewnia równomierne uwalnianie tego składnika podczas wegetacji i część fosforu w aktywnej formie polifosforanów, które nie są silnie wiązane przez glebę, ponadto zawiera magnez, siarkę, bor, żelazo, mangan i cynk.

 

Wapń ma zasadnicze znaczenia dla jakości owoców warzyw i często niedobór tego pierwiastka występuje mimo wysokiego pH gleby. W takim przypadku warto zastosować saletry wapniowe będące źródłem w pełni rozpuszczalnego w wodzie wapnia łatwo dostępnego dla roślin w zależności od formy przeznaczone do nawożenia posypowego (YaraLiva Tropicote, YaraLiva Nitrabor). Z kolei do nawożenia pogłównego w celu szybkiego zaopatrzenia roślin w azot, potas i wapń można wykorzystać granulowaną saletrę Unika Calcium (14,2% N, 24% K2O i 12% CaO) – mówił Wojciech Kopeć.

 

Wiedza podstawą ochrony warzyw
Dr Anna Długosz mówiła o ochronie warzyw przed chorobami i chwastami preparatami firmy BASF. Specjalistka podkreślała znaczenie planowania upraw – szczególnie cebuli. Podstawowe znaczenie w przypadku tego warzywa ma przedplon. Należy pamiętać o odpowiednim następstwie gatunków aby uniknąć problemów związanych z pozostałościami herbicydów rolniczych stosowanych np. w pszenicy, kukurydzy czy rzepaku. Dotyczy to również późnego stosowania w uprawie poprzedzającej nawozów potasowych w formie chlorkowej, która jest szkodliwa dla cebuli.

Anna Długosz zachęcała plantatorów do stosowania w uprawie cebuli z siewu herbicydu Stomp Aqua 455 CS w nowej formulacji o wydłużonym działaniu w glebie. W zakresie ochrony fungicydowej plantacji cebuli polecała szczególnie Cabrio Duo 112 EC i Signum 33 WG, które dzięki zawartości pirakloskrobiny wykazują dodatkowy efekt AgCelence, tj. zwiększają wigor roślin i ich tolerancję na warunki stresowe.

Dr Anna Długosz przypomniała uczestnikom spotkania objawy Stemphylium, którego dużą presję zaobserwowano w tym sezonie na plantacjach cebuli. Podkreślała przy tym, że jak dotąd żaden z dostępnych na rynku fungicydów nie ma rejestracji przeciwko temu patogenowi, jednak Signum 33 WG stosowane w odstępach 7-dniowych przeciwko mącznikowi rzekomemu udowodniło w mijającym roku swoją skuteczność również w walce ze Stemphylium.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności