W ostatnim czasie na rynku nastąpił, wyczekiwany przez długie miesiące, wzrost cen krajowej kapusty. Nieco bardziej sprzyjający okres dla producentów nie trwał jednak długo. Część z nich zdecydowała się bowiem na sprzedaż swoich zapasów, co znalazło odzwierciedlenie w malejących cenach.
Ostatnie miesiące okazały się wyjątkowo niesprzyjające dla producentów kapusty. Stawki oscylowały bowiem w granicach 1,00-1,10 zł za kilogram i nic nie wskazywało na poprawę sytuacji. Wprawdzie w minionych tygodniach warunki nieco się poprawiły, jednak nie trwało to długo. Część producentów zdecydowała się bowiem na sprzedaż swoich zapasów. Wzrost podaży kapusty na rynku wpłynął z kolei na ich cenę, która aktualnie przedstawia się na niższym poziomie.
Jakich więc stawek mogą spodziewać się producenci w ostatni poniedziałek marca? Na ten moment ceny spadły średnio o 0,40 zł na kilogramie. Uprzednio minimalny pułap cenowy, czyli 1,50 zł za kilogram, stał się obecnie maksymalnym poziomem, który są w stanie uzyskać producenci. Najczęściej spotykanymi stawkami są natomiast te oscylujące w granicach 1,30 zł za kilogram.
Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku kapusty czerwonej. Warzywo w odróżnieniu od kapusty białej może pochwalić się dość stabilną ceną. Stawki pozostały bowiem na niezmiennym poziomie. Tym samym, producenci mogą oczekiwać ceny 3,50 zł za kilogram. Spotykane są oczywiście mniejsze i większe stawki, co uzależnione jest od jakości i sposobu sprzedaży, jednak wskazany pułap jest najczęściej spotykanym.
Wzrosty odnotowano jedynie w przypadku kapusty pekińskiej. Wszystko zależy jednak od jej jakości po przechowaniu. Warzywo charakteryzujące się pożądaną, zieloną barwą liści osiąga nieco wyższe ceny, które w detalu dochodzą do 5,00 zł za kilogram. Co warto zaznaczyć, pięknie przechowany produkt nie jest rzadkością na rynku. Mówiąc natomiast o nieco bardziej bladej kapuście należy liczyć się z tym, że osiąga ona w hurcie stawki rzędu 2,80-3,00 zł za kilogram.