Brokuły leczą objawowo COVID-19 – wskazują na to badania na kilku grupach pacjentów

brokuły - uprawa

Już po pierwszej, wiosennej fali pandemii zauważono różnice geograficzne w rozprzestrzenianiu się infekcji wirusem SARS-CoV-2  i wskaźnikach śmiertelności. Jako przyczynę takiego stanu zaczęto upatrywać dietę, a konkretnie spożycie warzyw kapustnych oraz przypraw. Wyniki badań nad stosowaniem brokułu w łagodzeniu objawów COVID-19 są bardzo pomyślne.

Zespół naukowców z całego świata zbadał rolę, jaką dieta może odegrać w kontrolowaniu objawów koronawirusa, a nawet analizował, czy to, co jedzą ludzie, może powodować różne wskaźniki śmiertelności. W tych badaniach wziął także udział Uniwersytet w Edynburgu.

Naukowcy zwracają uwagę, że ostatnie fale zachorowań w Europie i USA nie wydają się uderzać z taką intensywnością w Azję i Afrykę. Mimo, że w gęsto zaludnionych slumsach dużych afrykańskich i azjatyckich miast liczba zachorowań jest bardzo wysoka, notuje się tam niezwykle niską śmiertelność, pojawiły się w związku z tym spekulacje, że dieta ludzi może być jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy.

Autorzy artykułu piszą: „Chociaż istnieje wiele pułapek w analizie współczynników umieralności z powodu COVID-19, wskaźniki zgonów podczas wiosennej pandemii były niskie lub bardzo niskie w krajach Europy Środkowej, Azji Wschodniej, wielu krajach Afryki Subsaharyjskiej, na Bliskim Wschodzie , Indiach i Pakistanie, a także w Australii i Nowej Zelandii. „Jest mało prawdopodobne, aby ten wzorzec geograficzny był całkowicie spowodowany różnicami w raportowaniu między krajami. „Niektóre miejsca o bardzo niskiej śmiertelności (oprócz Australii czy Nowej Zelandii) mają wspólną cechę polegającą na jedzeniu dużych ilości sfermentowanych warzyw, takich jak kapusta, świeżych warzyw kapustnych, a na niektórych kontynentach również przypraw”.

Badanie wyjaśnia, w jaki sposób przyprawy, o których wiadomo, że mają korzystny wpływ na zdrowie, mogą  na wpływać na przebieg infekcji na wiele różnych sposobów.

„Opisano trzy fazy COVID-19: (i) infekcja wirusowa trwająca 1–2 tygodnie; (ii) druga faza charakteryzująca się przeplatającymi się burzami cytokinowymi i stresem oksydacyjnym oraz (iii) powrót do zdrowia. Jet to faza, która może trwać w przypadku COVID-19 nawet kilka miesięcy.

Wiele pokarmów ma właściwości przeciwutleniające i może być zaangażowanych wiele mechanizmów. Jednak aktywacja antyoksydacyjnego czynnika transkrypcyjnego Nrf2 może mieć pierwszorzędne znaczenie. Nrf2 jest głównym regulatorem odpowiedzi antyoksydacyjnej u ludzi. Moduluje ekspresję setek genów, w tym nie tylko enzymów antyoksydacyjnych , jak również stres siateczki śródplazmatycznej.

Kapusta zawiera prekursory sulforafanu, najbardziej aktywnego naturalnego aktywatora Nrf2. Sfermentowane warzywa zawierają wiele pałeczek kwasu mlekowego, które są również silnymi aktywatorami Nrf2.

Wczesne, ograniczone badania przyniosły obiecujące wyniki, w których siedmiu pacjentom z Covid podano kapsułki z brokułu i paracetamol. Wyniki pokazały, że podawanie tych środków bardzo szybko zmniejszyło kaszel, objawy żołądkowo-jelitowe i objawy ze strony nosa.

O skuteczności kapsułek z kiełków brokułu donosi także artykuł w “World Allergy Organization Journal” Tom 14, wydanie 1, styczeń 2021 pt.: “Skuteczność brokułów i glukorafaniny w COVID-19: od hipotezy do weryfikacji koncepcji z trzema eksperymentalnymi przypadkami klinicznymi. W tym artykule przebieg COVID-19 opisano w przypadku klinicznym obejmującym pacjenta (profesora medycyny, będącego jednym z autorów artykułu), który zaproponował hipotezę, że składniki odżywcze współdziałające z czynnikiem jądrowym (pochodzenia erytroidowego 2) -podobnego do 2 (Nrf2) mogą pomóc w zapobieganiu ciężkim objawom COVID-19. Kapsułki z kiełkami brokułów zawierające glukorafaninę przyjmowano przed wystąpieniem zakażenia SARS-CoV-2 i kontynuowano codziennie przez ponad miesiąc po pierwszych objawach COVID-19. Stwierdzono, że poprzez powtarzane dawkowanie szybko i na 6–12 godzin łagodzą one wiele objawów. Drugi przypadek kliniczny z niższymi dawkami brokułów przeprowadzony podczas burzy cytokin potwierdził już zaobserwowane korzyści kliniczne. Trzeci przypadek kliniczny wykazał podobne skutki na początku objawów. W pierwszym badaniu klinicznym zastosowano dawkę poniżej 600 μmol dziennie glukorafaniny. Jednak tak wysoka dawka może wywoływać efekty niepożądane, które wymagają dokładnego zbadania. Prawdopodobnie w szybkim rozpoczęciu działania pośredniczy kanał TRPA1. Te eksperymentalne przypadki kliniczne stanowią dowód słuszności koncepcji potwierdzający hipotezę, że składniki odżywcze oddziałujące z Nrf2 są skuteczne w przypadku COVID-19. Jednak nie można tego zastosować w praktyce przed udostępnieniem dalszych danych dotyczących bezpieczeństwa, a potwierdzenie jest konieczne w drodze odpowiednich badań skuteczności i bezpieczeństwa.

źródła https://www.edinburghlive.co.uk/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1939455120304014

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności