Strona główna Tagi Warzywa kapustne

warzywa kapustne

Wysoki plon doskonałej jakości – papryka i warzywa kapustne pod osłony

Zapraszamy na webinarium poświęcone uprawie papryki oraz warzyw kapustnych pod osłonami. Przedstawimy najnowsze propozycję odmianowe oraz zalecenia agrotechniczne dla tych gatunków. Głównym organizatorem spotkania...

Lustracja warzyw kapustnych – dr Michał Pniak, 16.07.2021

W lipcu spotkaliśmy się z dr Michałem Pniakiem na polach warzyw kapustnych w podkrakowskich Złotnikach. Odwiedziliśmy gospodarstwo państwa Kwiatków i wspólnie lustrowaliśmy plantacje warzyw....

Zgrany zespół w gospodarstwie warzywniczym [VIDEO]

Rolnik czy przedsiębiorca? W branży rolnej na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat nastąpił ogromny rozwój technologiczny, który jest widoczny gołym okiem. Przystąpienie Polski do Unii...

Komunikat Warzywniczy PROCAM 02 z dnia 5.05.2021

Nowy Komunikat Warzywniczy od Sławomira Mechackiego z firmy Procam z dnia 5 maja 2021 r. Producenci warzyw zastanawiają się nie tylko jaki będzie przebieg...

Kiła kapusty – zagrożenie dla warzyw kapustnych

W ostatnich latach znacznie wzrosło nasilenie kiły kapusty i obecnie jest to jedna z najgroźniejszych jednostek chorobowych na świecie. Może doprowadzić do 100-procentowych strat,...

Szkodniki zagrażające w uprawie warzyw kapustnych, cz. 1 [VIDEO]

Na warzywach kapustnych przeznaczonych do konsumpcji najczęściej występuje mszyca kapuściana, rzadziej z kolei brzoskwiniowa. W ostatnich latach dużym zagrożeniem w uprawie tych warzyw jest...

Xilon – moc z natury

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Trichoderma to uniwersalny mikroorganizm występujący powszechnie w glebie. Badania wykazały, że grzyb ten na zasadzie zjawiska konkurencji i nadpasożytnictwa ogranicza w glebie rozwój patogenów...

Warzywa dla przetwórstwa 2021

Wspólnie z firmami hodowlano-nasiennymi: BASF (marka Nunhems), Hazera Poland, Bejo Zaden, Bayer (marka Seminis) przygotowaliśmy internetowe spotkanie poświęcone odmianom warzyw dedykowanych do przetwórstwa. Głównym tematem...

Niemcy – pandemia wstrzymała obrót warzywami

Obecna druga blokada i surowsze przepisy przeciwpandemiczne są szczególnie niepokojące dla średnich przedsiębiorstw z branży spożywczej. Oprócz ogromnych strat w obrocie spowodowane zamknięciem gastronomii,...

Brokuły leczą objawowo COVID-19 – wskazują na to badania na kilku grupach pacjentów

Już po pierwszej, wiosennej fali pandemii zauważono różnice geograficzne w rozprzestrzenianiu się infekcji wirusem SARS-CoV-2  i wskaźnikach śmiertelności. Jako przyczynę takiego stanu zaczęto upatrywać...

Newsletter