Warzywa kapustne – zero pozostałości w czasie zbiorów

ARTYKUŁ PROMOCYJNY

W związku z coraz mniejszą liczbą dostępnych środków ochrony roślin, uodparnianiem się patogenów na fungicydy oraz coraz większą presją na ograniczania pestycydów, poszukuje się alternatywnych sposobów w ograniczaniu chorób. Jednym z ciekawszych nowych rozwiązań jest biostymulator AGRO ECA PROTECT.

Agro Eca Protect jest to pierwszy i jedyny taki produkt na świecie, który został zgłoszony do ochrony patentowej. Produkt powstał w Polsce, dzięki współpracy firmy BIO ACTIW i Agro Smart Lab.

AGRO ECA PROTECT to połączenie siły ludzkiej odporności (kwas podchlorawy) i wulkanicznego minerału (zeolit).

Produkt powstał na bazie:

  • 3 letnich prac badawczych prowadzonych wspólnie z Agro Smart Lab;
  • wielu badań wykonywanych w ramach projektu „Zdrowa Żywność” – prowadzonego przez konsorcjum Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wspólnie z firmą BIO ACTIW,
  • badań przeprowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach;
  • setek doświadczeń i wdrożeń w gospodarstwach rolno-ogrodniczych.

Kilkuletnie badania, doświadczenia i testy polowe potwierdzają, że AGRO ECA PROTECT jest skuteczną alternatywą do chemicznych środków ochrony roślin.

Z filmu można dowiedzieć się jak gospodarstwo warzywne spod Krakowa wykorzystuje ten produkt (lub mieszankę Agro ECA z ZeoSand Krzem) w uprawach kapustnych.

Co to jest Agro Eca Protect?

AGRO ECA PROTECT jest przeznaczony do stosowania w uprawie roślin sadowniczych i warzyw w warunkach polowych i pod osłonami, a także do zaprawiania nasion warzyw.

👉 Agro ECA PROTECT jest mineralnym stymulatorem wzrostu wzmacniającym i poprawiającym kondycję roślin, powodując, że są one mniej wrażliwe na stresy abiotyczne.

👉 Agro ECA PROTECT stymuluje procesy reprodukcyjne zwiększając plony owoców.

👉 Agro ECA PROTECT poprawia zdolność kiełkowania nasion warzyw.

Agro ECA PROTECT to jedyny, produkt na rynku z tak opatentowaną formułą. Zawiera mieszaninę Elektro-chemicznie Aktywowanej Wody (ECA) ze zmielonym klinoptylolitem (zeolit) pochodzenia wulkanicznego.

👉 ECA zawiera wodę poddaną elektrolizie oraz kwas podchlorawy. Kwas podchlorawy jest substancją naturalnie wytwarzana w białych ciałkach krwi ludzi i zwierząt. Jest ona ważnym składnikiem systemu odpornościowego naszego organizmu. Wykorzystywany jest przez organizm do zwalczania stanów zapalnych i infekcji chorobowych.

  • Kwas podchlorawy jest jednym z najsilniejszych środków biobójczych jakie stworzyła natura. Ogranicza infekcje bakteryjne, grzybowe i wirusowe.
  • Kwas podchlorawy wpływa pozytywnie na proces fotosyntezy. Chlor jest bowiem niezbędnym mikroelementem do otwierania aparatów szparkowych.
  • Klinoptylolit (frakcja poniżej 20 mikronów): naturalna, zmielona skała pochodzenia wulkanicznego należąca do grupy zeolitów. Głównym składnikiem klinoptylolitu jest krzem, którego jest 62% zawartości w klinoptylolicie.

👉 Klinoptylolit dzięki bardzo dużej porowatości zewnętrznej i wewnętrznej, ma jedną z największych powierzchni właściwych. 1 gram zmielonego zeolitu ma powierzchnię aż 500 m2 (przykładowo 1 gram zmielonego piasku ma tylko 0,3 m2 powierzchni właściwej). Tak duża powierzchnia właściwa zeolitu powoduje, że tworzy się mineralna bariera na liściach. Dzięki temu redukowane są skutki abiotycznego stresu.

  • Zeolit tworzy ochronną jasną powłokę na poziomie  zewnątrzkomórkowym. Powoduje to zmniejszenie temperatury liści  i zmniejszenie utraty wody poprzez mniejszą transpirację.
  • Roślina wykorzystuje zeolit i zawarty w nim krzem do stworzenia dodatkowej bariery mineralnej, która łącząc się z kutikulą pokrywa liście. Dzięki temu liście są mocniejsze i mniej wrażliwe na różne uszkodzenia.

Biostymulator wzrostu Agro ECA PROTECT należy stosować dolistnie w formie opryskiwania wieczorem lub rano (w pogodny dzień) albo w pochmurny dzień. Zaleca się stosować takie dysze, które pozwalają pokryć roztworem całą powierzchnię liści, w tym ich dolną część.

❗️ AGRO ECA PROTECT nie wolno stosować z fungicydami, insektycydami, aminokwasami oraz z mikroorganizmami.

 ZASTOSOWANIE:

👉 Uprawy polowe:

  • Stosować co 7-14 dni, lub po opadach deszczu;
  • Przy korzystaniu z systemu „Farm Smart” stosować do 48-72 godzin po wystąpieniu sygnalizacji zagrożenia;
  • Przy wystąpieniu gradobicia, podtopienia: Zastosować do 48 godzin po wystąpieniu warunków stresowych;
  • Ograniczenie strat podczas przechowywania: zastosować 1-3 dni przed zbiorem.

👉 Uprawy pod osłonami:

  • Pierwszy zabieg wykonać po około 2 tygodniach po posadzeniu roślin, kolejne zabiegi co 2-3 tygodnie.

👉 Zaprawianie nasion warzyw:

  • Zamoczyć nasiona przez 30-60 minut bezpośrednio przed wysiewem.

Dawkowanie:

Uprawy Dawka środka oraz ilość użytej wody (l/ha)
Rośliny sadownicze (rośliny jagodowe) Drzewa owocowe: 15-20 l środka w 600-800 l wody

Rośliny jagodowe: 7,5-15 l środka w 300-600 l wody

 (stężenie: 2,5%*)

Warzywa pod osłonami 3-4 litra cieczy użytkowej/100m2 (stężenie: 2,5%*)

 

Warzywa w uprawie polowej 7,5-10 l środka /ha (stężenie: 2,5%*)

ilość cieczy użytkowej: 300-400 l wody 

Zaprawianie nasion warzyw 25 ml środka w /1  litr wody : (stężenie:2,5%*).

Należy użyć 2-3 litry roztworu na 1 kg nasion

Zamoczyć nasiona przez 30-60 minut bezpośrednio przed wysiewem

*Aby otrzymać roztwór o stężeniu 2,5% należy odmierzyć 2,5 l stymulatora wzrostu
i uzupełnić wodą do 100 l.

Mirosław Maziarka
Prezes Agro Smart Lab sp. z o.o.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności