Zapraszamy do lektury pierwszego z cyklu komunikatów warzywniczych przygotowanych przez doradców z firmy PROCAM. Dotyczy on aktualnych zagrożeń i zaleceń dla plantacji warzyw kapustnych: KAPUSTY, KALAFIORA, BROKUŁA
W obecnym czasie największym zagrożeniem w uprawie warzyw kapustnych jest I-sze pokolenie śmietki kapuścianej (Delia brassicae). Śmietka kapuściana jest bardzo rozpowszechniona na terenie Polski i określana jako groźny szkodnik roślin z rodziny Brassicae L. Szczególnie niebezpieczna dla rozsady kapusty, kalafiorów, brokuła, kalarepy. Szkodliwym stadium są larwy. Ich szkodliwość polega na objadaniu korzeni oraz wygryzaniu wewnątrz korytarzy korzenia głównego oraz okolic szyjki korzeniowej roślin. Miejsce uszkodzone zabarwia się na czarno i jest poprzecinane wieloma kanałami. Dodatkowo są „bramą” dla wnikania bakterii, grzybów i innych szkodliwych organizmów. Opanowane rośliny są opóźnione w rozwoju, żółkną, liście zewnętrzne tracą turgor i zwisają, korzenie gniją i ostatecznie rośliny zamierają. Na polu widoczne jest „placowe wypadanie roślin”.
Od kilku lat, łagodne zimy ze średnimi miesięcznymi temperaturami grudzień-marzec powyżej 00C skutkują tym, że z roku na rok problem zagrożenia ze strony śmietki staje się coraz poważniejszy. Prognozy krótkoterminowe pokazują, że na wiosnę procent przezimowania bobówek jest zdecydowanie wyższy w porównaniu z każdym poprzednim rokiem. Kiedy temperatura gleby ogrzewa się do około 120C, wówczas zaczyna się wylot muchówek. Przypada on na okres od połowy kwietnia do połowy maja. W tym okresie wystawiamy pułapki, w celu dokładnego monitorowania lotu śmietki kapuścianej. Pułapki stawiamy 1,0m -1,5m od brzegów pola, najlepiej w okolicy krzaków i zarośli.
Dla tych, którzy nie monitorują za pomocą pułapek ważnym wskaźnikiem fenologicznym wylotu muchówek Delia brassicae I pokolenia i składania jaj jest kwitnienie lilaka pospolitego. Co dwa dni sprawdzamy pułapki i liczymy odłowione muchówki.
Progiem szkodliwości jest odłowienie 2 muchówek dziennie przez kolejne 2 dni lub obecność >10 jaj z 10 obserwowanych roślin. Mucha wielkości 5-6 mm, szara z czarnymi szczecinkami, z przezroczystymi opalizującymi skrzydłami, oczy brązowe. Jaja składane są na glebę w okolicy roślin lub na roślinie w okolicy szyjki korzeniowej. Jaja są wielkości
1 mm owalne, białe.




Sytuacja na polach obsadzonych kapustą, brokułami i kalafiorami w ostatnim czasie uległa poprawie. Opady deszczu poprawiły kondycję i adaptację zasadzonej rozsady na miejsce stałe. Po długim okresie suszy praktycznie od początku kwietnia zróżnicowanie roślin jest małe i należy się spodziewać, że zbiory mogą być skumulowane mimo różnych terminów nasadzeń. Wyjątek stanowią tu plantacje przykryte agrowłókniną, która pomaga w utrzymaniu wilgoci, jak i przeciwdziałała okresowym spadkom temperatur, które to mieliśmy we wszystkich rejonach kraju.
Plantacje kapustnych nasadzane w kwietniu do gruntu, bez okryć mają często fioletowe przebarwienia na liściach świadczące o słabym pobieraniu fosforu w niskich temperaturach. W celu przygotowania rozsady sadzonej do gruntu polecamy podlewanie roślin w multiplatach przed wysadzeniem oraz opryskiwanie już posadzonych roślin do gruntu preparatem Pro Horti Plus P w celu zaopatrzenia roślin w fosfor. W przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych zalecamy dodatek biostymulatora ImPROver w dawce 0,5-1 l/ha. Na plantacje kapustnych potraktowanych przymrozkiem, gdzie widoczne są uszkodzenia i mocne przebarwienia proponujemy zastosować zabiegi nalistne Pro Horti Mikro Mg. Produkt zawiera aż 20% MgO, całą gamę mikroelementów IDHA oraz glicynę.
Na plantacjach kapustnych mamy dużą presję śmietki kapuścianej. Potwierdza to również nasz monitoring oparty na pułapkach rozlokowanych w różnych rejonach kraju. W środkowej Polsce pierwszy nalot tego szkodnika był w ostatnim dniu kwietnia. Presja śmietki następuje w różnych rejonach, w różnym czasie, w zależności od układu temperatury, która to bezpośrednio wpływa na aktywność szkodnika.
Program Ochrony Roślin Warzywnych 2020 ZAMÓW W PROMOCJI
Rozsada zaprawiona preparatem VERIMARK 200SC zarejestrowanym w uprawach: brokułu, kalafiora, kapusty białej oraz brukselki skutecznie zabezpiecza przez okres 5-6 tygodni
od zastosowania rozsadę przed wszystkimi szkodnikami. Kluczowym aspektem przy stosowaniu VERIMARKU 200SC jest jego aplikacja na około 1-3 dni przed sadzeniem w dawce 15 ml/1000 roślin. Po aplikacji rośliny należy podlać samą wodą, aby cały preparat dostał się w strefę korzeniową.
Działanie produktu jest jednym z najszybszych – po 20 minutach od pobrania przez insekty tkanki roślinnej potraktowanej VERIMARKIEM 200SC już ponad 50% populacji szkodników przestaje żerować. Dzięki długotrwałej ochronie eliminujemy kilka zabiegów insektycydowych w kluczowej fazie wzrostu roślin do 5-7 tygodni od posadzenia. Zyskujemy dużo lepsze wyrównanie roślin, bezpieczny surowiec, oszczędność czasu i pieniędzy na zabiegi.
Substancja aktywna Cyazypyr zawarta w produkcie VERIMARK 200SC działa nie tylko na śmietkę jak wynika z powyższej tabeli oraz doświadczeń z ubiegłego roku
Plantacje zaprawione Verimarkiem, sadzone na początku kwietnia dotychczas nie wymagały, i nadal nie wymagają dodatkowej ochrony insektycydowej. W II połowie maja należy zwiększyć czujność i zagęścić lustracje plantacji sadzonych początkiem kwietnia. Kontynuacje ochrony zalecamy przy użyciu preparatów opartych na acetamiprydzie w mieszaninie z Siltac EC 0,1%, w przypadku niskich temperatur sięgamy po pyretroidy zwracając uwagę na rejestrację: w uprawach kapusty głowiastej zarejestrowany jest produkt Proalfacypermetrin 0,09 l/ha, w kalafiorze i brokule dopuszczone są produkty zawierające deltametrynę, dokładamy Siltac EC 0,1%. Późniejsze terminy nasadzeń niż początek kwietnia zabezpieczone VERIMARKIEM 200SC nie wymagają jeszcze dodatkowych zabiegów insektycydowych. Producenci rozsady notują 100% wzrost zamówień rozsady zaprawionej VERIMARKIM 200SC.
Inna sytuacja jest na polach bez zastosowanej zaprawy VERIMARK 200SC. Tu bezpośrednio po sadzeniu polecamy zabieg jednym z dopuszczonych insektycydów, a ochrona ma na celu zwalczanie muchy śmietki kapuścianej. Kolejny zabieg po 7-10 dniach, a czasami nawet częściej. Doskonałym uzupełnieniem ochrony przeciw śmietce na plantacjach gdzie nie będzie stosowany VERIMARK 200SC jest aplikacja produktu mikrobiologicznego Delia Stop 100 g/ha i wymieszanie go z glebą lub aplikacja w okresie opadów deszczu, a potem zaprawienie rozsady Delią STOP w dawce 200g na rozsadę sadzoną na powierzchni 1 ha.
Sugerujemy korzystanie z monitoringu oblotu tego szkodnika na podstawie zainstalowanych pułapek feremonowych w celu precyzyjnego określenia momentu zabiegu jednym z rozwiązań poniżej: Alfacypermetryna – Proalfacypermetrin 0,09 l/ha + Siltac EC 0,1% – rejestracje w kapuście; Deltametryna – np. Decis Mega 50EW w dawce 0,15l/ha + Siltac EC – 0,1% – rejestracja w kalafiorze, brokule, kapuście głowiastej; wszędzie powtórzyć zabieg po 5 -10 dniach preparatem zawierającym acetamipryd w dawce 0,2 kg lub l /ha + Siltac EC – 0,1%
Dokarmianie dolistne: do drugiego zabiegu sugerujemy dodać nawożenie dolistne Pro Horti Plus P 4-5 kg/ha, w przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych dokładamy 0,5-1l/ha ImPROver.
Zabiegi herbicydowe: w uprawach kapustnych zalecamy najwcześniej 7-10 dni po sadzeniu kombinację metazachloru 500 SC 1,25-1,5 l/ha z pendimetaliną Stomp Aqua 455 CS 2-2,5l/ha + Hurricane Soil. Na chwasty jednoliścienne stosujemy typowe graminicydy (np. Agil) zwracając uwagę na zapisy rejestracyjne.
Anna Pękalska, Doradca warzwniczy PROCAM
Sławomir Mechacki, Specjalista ds. warzw PROCAM
Przypominamy: Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu”; „Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie”.
Program Ochrony Roślin Warzywnych 2020 ZAMÓW W PROMOCJI