AktualnościO sytuacji na rynku cebuli podczas szkolenia w Miłosławiu

O sytuacji na rynku cebuli podczas szkolenia w Miłosławiu

Cebula to gatunek budzący obecnie zainteresowanie bardzo wielu producentów warzyw, również tych, którzy nie mają jej w swoim stałym asortymencie. Podczas szkolenia z serii „Cebula bez tajemnic” zorganizowanego w Miłosławiu (woj. wielkopolskie) przez firmę Hazera Poland we współpracy z ADOB i FMC oraz Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, gdzie mówiono o odmianach, nawożeniu i ochronie cebuli, również frekwencja dopisała.

Deficyt cebuli na rynku światowym

Adam Prabucki z firmy Hazera przedstawił sytuację na rynku cebuli w Europie, która jest w jego ocenie bardzo nietypowa. Zbieg kilku czynników spowodował, że cebuli na Starym Kontynencie zebrano w 2022 roku 6,3 mln t (EU + UK) czyli o 13% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Jest to związane ze spadkiem powierzchni uprawy, ale także niższymi plonami – w wielu krajach sezon 2022 był najgorętszym w historii pomiarów. W Holandii produkcja oszacowana została na 1,2 mln t, czyli o 0, 4 mln ton mniej niż w roku poprzednim. Przekłada się to na wzrost ceny. W tym sezonie mamy również do czynienia z niespotykaną dotąd na rynku sytuacją – cebula czerwona jest tańsza niż cebula żółta. W pierwszym tygodniu stycznia kosztowała od 26 do 32 euro za 100 kg, podczas gdy cena cebuli żółtej przygotowanej na eksport i pakowanej w big-bagi wynosiła wówczas 50–53 euro/100 kg. Prelegent podkreślał, że w przechowalniach jest obecnie mało dobrej jakości cebuli, ponieważ na znacznej części towaru obserwuje się rozwój porażenia przez Fusarium. Infekcjom już na polu wyjątkowo sprzyjała wysoka temperatura. Holandia szacuje, że może pokryć zaledwie 30% zapotrzebowania eksportowego, oczekiwany jest więc dalszy znaczący wzrost cen. Wiąże się to z również dużym zapotrzebowaniem na cebulę m.in. ze strony państw południowo-wschodniej Azji, gdzie wystąpiła susza. Nie są planowane też dostawy z Nowej Zelandii – znaczącego na rynku eksportera cebuli.

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
zenox klucze nasadowe

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]