Cebula to gatunek budzący obecnie zainteresowanie bardzo wielu producentów warzyw, również tych, którzy nie mają jej w swoim stałym asortymencie. Podczas szkolenia z serii „Cebula bez tajemnic” zorganizowanego w Miłosławiu (woj. wielkopolskie) przez firmę Hazera Poland we współpracy z ADOB i FMC oraz Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, gdzie mówiono o odmianach, nawożeniu i ochronie cebuli, również frekwencja dopisała.
Deficyt cebuli na rynku światowym
Adam Prabucki z firmy Hazera przedstawił sytuację na rynku cebuli w Europie, która jest w jego ocenie bardzo nietypowa. Zbieg kilku czynników spowodował, że cebuli na Starym Kontynencie zebrano w 2022 roku 6,3 mln t (EU + UK) czyli o 13% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Jest to związane ze spadkiem powierzchni uprawy, ale także niższymi plonami – w wielu krajach sezon 2022 był najgorętszym w historii pomiarów. W Holandii produkcja oszacowana została na 1,2 mln t, czyli o 0, 4 mln ton mniej niż w roku poprzednim. Przekłada się to na wzrost ceny. W tym sezonie mamy również do czynienia z niespotykaną dotąd na rynku sytuacją – cebula czerwona jest tańsza niż cebula żółta. W pierwszym tygodniu stycznia kosztowała od 26 do 32 euro za 100 kg, podczas gdy cena cebuli żółtej przygotowanej na eksport i pakowanej w big-bagi wynosiła wówczas 50–53 euro/100 kg. Prelegent podkreślał, że w przechowalniach jest obecnie mało dobrej jakości cebuli, ponieważ na znacznej części towaru obserwuje się rozwój porażenia przez Fusarium. Infekcjom już na polu wyjątkowo sprzyjała wysoka temperatura. Holandia szacuje, że może pokryć zaledwie 30% zapotrzebowania eksportowego, oczekiwany jest więc dalszy znaczący wzrost cen. Wiąże się to z również dużym zapotrzebowaniem na cebulę m.in. ze strony państw południowo-wschodniej Azji, gdzie wystąpiła susza. Nie są planowane też dostawy z Nowej Zelandii – znaczącego na rynku eksportera cebuli.