Gospodarstwo Andrzeja Krzywkowskiego z Potworowa 13 sierpnia było miejscem prezentacji odmian papryki firmy HM. Clause. Współorganizatorami spotkania były firmy: Koppert, Grupa Mularski, Haygrove, Agromax oraz Agro Spec – Marcin Niedobylski.
Odmiany papryki do uprawy w tunelach foliowych, a także w polu scharakteryzował Sławomir Mechacki z firmy HM. Clause. Polecał on m.in. plenną odmianę Salomon F1 – o silnie rosnących roślinach, której owoce są intensywnie wybarwione na czerwono. Zachęcał do obejrzenia jednej ze znanych już odmian – Murano F1, której rośliny są zwarte, a ceniona jest ona przez producentów zwłaszcza za karminowe wybarwienie owoców i wysoki plon. Z nowych odmian reprezentant firmy polecał Muriel F1, której zaletą jest wysokie wyrównanie owoców, o dużym udziale klasy pierwszej. Owoce są stosunkowo jasno wybarwione.
Zachęcał również do uprawy odmiany Basalt F1 o owocach o grubej ściance, która może być uprawiana zarówno w polu, jak i w tunelach, z przeznaczeniem do zbiorów na zielone i czerwone owoce. Szczególnie wyróżniającą się wielkością owoców była odmiana Chouca F1, przeznaczona do tuneli i gruntu, która bardzo dobrze reaguje na zrywanie owoców zielonych, ponieważ zaczyna wówczas zawiązywać kolejne owoce, przez co jej potencjał plonotwórczy jest wysoki. Na pokazie można było również zobaczyć odmiany o owocach żółtych Destello F1 oraz Solario F1.
Poza prezentacją odmian w tunelach foliowych, w czasie pokazu można było zobaczyć 4 odmiany w uprawie polowej – Basalt F1, Chouca F1, Denver F1 oraz Solario F1.
Tomasz Domański z firmy Koppert informował, że od 3 lat w gospodarstwie w Potworowie testowana jest skuteczność preparatu Trianum w ograniczaniu chorób powodujących więdnięcie roślin. Prelegent polecał dwie formulacje tego środka Trianum G – w formie granulatu, do stosowanie podczas sadzenia roślin (aplikacja ta jest pracochłonna, ale zabezpiecza korzenie przed patogenami przez ok. 8 tygodni) oraz Trianum P – w płynie, który można dozować przez instalację nawodnieniową.
Ponadto w czasie wzrostu roślin stosowane były preparaty aminokwasowe z oferty firmy Koppert w celu wspomagania wzrostu. Zaobserwowano, że owoce roślin traktowanych tymi produktami ok. tydzień wcześniej zaczęły się wybarwić w stosunku do nietraktowanych tymi środkami. Miały ponadto lepszy wigor i intensywnie wiązały owoce. Prelegent podkreślał, że nie da się w jednym roku wyeliminować problemu uwiądów roślin, ale wykorzystując te metody można je znacznie ograniczyć.
Daniel Babij z Grupy Mularski informował o ofercie rozsad z tej firmy, która obejmuje wszystkie gatunki warzyw uprawiane z rozsady, a także realizuje różne niestandardowe zamówienia, np. rozsadę cebuli czy ziół. Dla producentów papryki przedstawiciel polecał „pikówkę” w tacy 240 lub rozsadę w tacach 150, albo w kostce torfowej 4 x 4 cm. W gospodarstwie, w którym odbywało się spotkanie część rozsady była produkowana we własnym zakresie w gospodarstwie, a część zakupiono właśnie w tej firmie.
Janusz Góra reprezentujący firmę Haygrove odpowiadał na pytania związane z oferowanymi przez tę firmę obiektami. Ponadto zaprezentował sposób uprawy papryki na specjalnie formowanych zagonach w gruncie tunelu, w celu odizolowanie uprawy od zainfekowanej gleby. Sposób ten wcześniej promowany był m.in. w uprawie truskawki. Do formowania tego zgonu firma ma specjalne urządzenie, po uformowaniu zagon należy wyłożyć folią, umieścić na jego dnie rurę drenarską i wypełnić wolnym od patogenów podłożem.
Uczestnicy spotkania mieli okazję obejrzenia sadzarek z firmy Agromax z Lublina.
Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska