yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

teagro warzywa ochrona

Baner Bayer Propulse
  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
Aktualności"Warzywa" - 20 lat razem

“Warzywa” – 20 lat razem

W tym roku mija już 20 lat od wydania pierwszego numeru czasopisma „Warzywa”. Dzięki wiernym Czytelnikom oraz Reklamodawcom tytuł cały czas się rozwija. Obecnie jesteśmy jedynym tytułem branżowym poświęconym polowej uprawie warzyw, który ukazuje się w wersji drukowanej.

Kiedy w 2003 roku ukazał się pierwszy pilotażowy numer „Warzyw” na rynku znajdowały się inne tytuły branżowe, ale żadne z nich nie traktowały tak szeroko tematyki związanej z profesjonalną produkcją warzyw. Ten kierunek okazał się słuszny, ponieważ szybko zyskaliśmy duże zainteresowanie zarówno czytelników, jak i firm oferujących środki do produkcji ogrodniczej.

Czas pełen wyzwań

Początki naszego czasopisma przypadły w czasie przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Wielu z nas wiązało z tym nadzieje na poprawę funkcjonowania krajowych gospodarstw. Nie wszystkie życzenia się spełniły, ale warto podkreślić fakt, że sporo trudnych wyzwań dzięki akcesji do Wspólnoty udało się przezwyciężyć. Polscy producenci wykorzystali unijne dotacje, które pozwoliły im unowocześnić gospodarstwa. 20 lat temu występowały duże nierówności między polskimi gospodarstwami, a farmami z zachodniej Europy, w wielu przypadkach udało się znacznie a w niektórych całkowicie zniwelować. Pamiętam pierwsze wyjazdy do gospodarstw w Niemczech i Holandii, w których zachwycaliśmy się uprawami i maszynami. Dziś w polskich gospodarstwach warzywniczych wykorzystywany jest najnowocześniejszy sprzęt. Po akcesji Polski do Unii Europejskiej dużo mówiło się o potrzebie integracji producentów. W tamtym czasie powstawały grupy producentów warzyw. Część z nich do dzisiaj funkcjonuje bardzo dobrze. Niestety nie wszyscy odpowiednio zainwestowali pozyskane środki i zmuszeni byli do rezygnacji z działalności. Dzięki pracy redakcyjnej mieliśmy okazję odwiedzać nowo powstałe, nowoczesne obiekty, które były wyposażone w profesjonalny sprzęt. Obserwowaliśmy jak zmieniało się to na przestrzeni lat. Początkowo sprzęt pochodził głównie zza granicy, natomiast obecnie coraz więcej rozwiązań pochodzi od krajowych producentów maszyn.

Przeglądając archiwalne wydania czasopisma „Warzywa” widzimy skalę postępu w produkcji warzyw. Najbardziej zmieniło się zaplecze maszynowe, ale znacznym zmianom uległo także podejście do ochrony roślin. Powodem tych zmian były przepisy unijne, do których polscy plantatorzy musieli się dostosować. Wycofywano wiele substancji aktywnych co znacznie utrudniało produkcję warzyw. Jednak dzięki wytrwałości i determinacji, większość tych problemów udało się rozwiązać. Plantatorzy warzyw zaczęli coraz częściej z powodzeniem wykorzystywać alternatywne środki ochrony roślin. Nie straszne im było zaostrzenie norm dotyczących pozostałości pestycydów w warzywach wprowadzone przez sieci handlowe. Nowe podejście do ochrony roślin spowodowało, że produkowane w Polsce warzywa są wysokiej jakości.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Na przestrzeni lat niestety nie zmieniły się problemy rynków zbytu. W ostatnich latach szczególnie mocno uwidoczniły się różnice między ceną jaką otrzymuje plantator, a ceną warzyw na rynku. Mimo różnych prób wpłynięcia na tę sytuację, nadal utrzymuje się ta niesprawiedliwa różnica.

Polskim producentom warzyw nadal nie udało się zaistnieć szerzej na zagranicznych rynkach. Problemem jest jeszcze to, że na nasz krajowy rynek ciągle docierają warzywa z importu, nawet wtedy kiedy krajowych warzyw jest pod dostatkiem. Sytuację pogorszyło wprowadzenie rosyjskiego embargo. Nie muszę dodawać, że od rosyjskiej inwazji na Ukrainę sprawa jeszcze bardziej się komplikuje. Na łamach „Warzyw” często zwracamy uwagę na potrzeby promocji i ochrony polskiego producenta. Bez systemowych rozwiązań indywidualni plantatorzy nie poradzą sobie z tym problemem.

Odwiedzając gospodarstwa warzywnicze widzimy, że wielu producentów znalazło stałe rynki zbytu zarówno krajowe, jak i zagraniczne. Rozwinęła się również sprzedaż bezpośrednia z gospodarstw lub przez internet. Ta ostatnia forma rozwinęła się szczególnie mocno podczas pandemii. W tym też okresie coraz więcej konsumentów zaczęło zwracać uwagę na pochodzenie i jakość warzyw.

Intensywnie rozwijają się też gospodarstwa prowadzące uprawy ekologiczne, co jest zgodne z trendem światowym. Obserwując rozwój polskiego warzywnictwa na przestrzeni ostatnich 20 lat widać duży postęp. Cieszymy się, że jako zespół redakcyjny „Warzyw” możemy w tym procesie uczestniczyć i przekazywać Czytelnikom nowe rozwiązania.

Chcemy też podkreślić, że oprócz tradycyjnego czasopisma jesteśmy również obecni w sieci. Nasz portal warzywa.pl stanowi dobre uzupełnienie miesięcznika „Warzywa”. Publikujemy tam wszystkie bieżące informacje branżowe oraz relacje ze spotkań. Na naszym kanele YouTube dostępne są ciekawe filmy prezentujące maszyny i nowe rozwiązania technologiczne.

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.
agrosimex prolectus fungicyd

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl