UprawaEko spotkanie na Kujawach

Eko spotkanie na Kujawach

Wraz z rosnącym zainteresowaniem produkcją ekologiczną niektóre firmy hodowlano-nasienne rozwijają swoją ofertę również w tym kierunku. Firma Rijk Zwaan już od 1992 r. pracuje nad rozwojem hodowli i produkcją nasion dla upraw organicznych (bio) dysponując rosnącą ofertą odmian warzyw dedykowanych do produkcji organicznej o czym można było się przekonać 12 września na spotkaniu zorganizowanym w miejscowości Płonne k. Golubia Dobrzynia. Kolekcję odmian przygotowano na certyfikowanym polu w gospodarstwie ekologicznym Danuty i Romana Osińskich.

Jak przekazywał Robert Bartkowski na polu, na którym założono kolekcję odmian warzyw najpierw wykonano analizę gleby, a następnie wykonano nawożenie. Zastosowano m.in. pelet z resztek kukurydzy – Provita oraz siarczan potasu K+S Kali. W trakcie wegetacji rośliny były chronione za pomocą środków dopuszczonych do stosowania w ekologicznej produkcji np. preparatami miedziowymi, stosowano również SpinTor, Dipel oraz Serenade. Doglebowo zastosowany był również produkt EM Farma i wykonywano nim również opryski dolistne.

Uwagę zwiedzających poletka zwracała siatka zabezpieczająca przed nalotem szkodników na rośliny kapustne. Robert Bartkowski informował, że siatka ta była rozłożona na roślinach po przyjęciu się rozsady i utrzymywana była do ok. połowy sierpnia. W jego opinii dzięki niej udało się skutecznie ochronić uprawy przed wciornastkiem i tantnisiem.

Przyszłość w eko rynkach

Interesujące informacje o rynku ekologicznych warzyw w Europie i na świecie przekazała Heleen Bos z Holandii, która zajmuje się bio rynkiem w firmie Rijk Zwaan.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Podkreślała ona, że od kilkunastu lat stale rośnie zainteresowaniem żywnością eko. Zaprezentowała ona dane wskazujące na to, że głównym kanałem dystrybucji żywności ekologicznej, w tym warzyw są sieci supermarketów. W niektórych sieciach tworzone są specjalne stoiska z żywnością bio, a inne sieci tworzą całe organiczne supermarkety – np. Rewe – Temma czy Auchan – Coeur de Nature. Rośnie również liczba sklepów oferujących żywność ekologiczną, np. w Niemczech szacuje się, że corocznie powstaje kolejnych 50 nowych placówek. Heleen Bos zwróciła uwagę, na różne postrzeganie żywności ekologicznej w zależności od grupy wiekowej konsumentów. Zaprezentowała ona dane, wskazujące, że z pokolenia tzw. baby boomers (1946–1964) tylko 39% postrzega produkty eko jako zdrowsze, podczas gdy pokolenie przełomu XX/XXI wieku – już w 50% uznaje te produkty za zdrowsze. Analizy konsumenckie wskazują, że ludzie kupują produkty ekologiczne, bo są przekonani, że w ten sposób chronią środowisko, ze względu na to, że produkcja ekologiczne nie jest tak obciążona pestycydami, jak konwencjonalna. Konsumenci cenią produkty eko, za brak pozostałości środków ochrony roślin. Co ciekawe niewielu ankietowanych wskazywało na lepszy smak produktów eko. Największym producentem żywności ekologicznej jest Australia, z tym, że są to głównie eko pastwiska i eko produkcja bydła. Do krajów z najwyższą produkcją ekologiczną zalicza się USA, a także Włochy czy Meksyk. W Polsce produkcja ekologiczna stanowi 3,7% ogólnej produkcji rolnej. W ekologicznej produkcji warzyw w naszym kraju większość – ok. 70% kierowane jest do przetwórstwa. Prelegentka podała, że wartość sprzedaży detalicznej w Polsce w sektorze eko sięga 167 mln euro (stanowi to 0,5% całego obrotu żywnością), co w przeliczeniu na statystycznego Polaka wynosi 4 euro, podczas gdy np. w Szwajcarii jest to 35 euro. Heleen Bos zwróciła uwagę, że sieci sklepów z żywnością bio generują rozwój innych branży np. ekologicznych opakowań. Pokazała ona przykłady celulozowych siatek na owoce czy warzyw lub laserowo wycinanych etykiety np. na cukinii czy ogórkach w celu całkowitego wyeliminowania plastiku oraz tradycyjnych naklejek. Przedstawicielka firmy Rijk Zwaan podkreśliła, że firma już od 26 lat pracuje nad ofertą organic. Początkowo odmiany te były oferowane głównie na rynku niemieckim, a obecnie są dostępne niemal na całym świecie. W sumie jest to ok. 300 odmian warzyw rekomendowanych do produkcji ekologicznej. W ofercie są zarówno nasiona produkowane konwencjonalnie, ale niezaprawiane lub nasiona ekologiczne. Prace hodowlane prowadzone są m.in. w stacji doświadczalnej firmy Rijk Zwaan w Welver oraz w organicznych szklarniach w Hiszpanii.

Produkty dla eko upraw

Marek Brunka z firmy Probiotic przekonywał na przykładzie doświadczeń z własnego gospodarstwa, że warto zainteresować się technologią uprawy z wykorzystaniem pożytecznych mikroorganizamów. Podkreślał, że gleba potrzebuje odżywienia mikrobiologicznego. Jeśli uda się zbudować potencjał glebowy, nie trzeba martwić się o plony. Zaznaczył, że rośliny w uprawach ekologicznych muszą być komfortowo odżywione, ponieważ jakość produktu finalnego musi być najwyższa. Dla poprawy gleby zalecał on siew poplonów. Natomiast z produktów probiotycznych z oferty swojej firmy zachęcał do stosowania Em Farma Plus. Zaznaczył, że produkt ten może być stosowany jako zaprawa nasienna czy do rozsady.

Ewelina Przybyszewska z firmy Natural Crop przedstawiła ofertę dla rolnictwa eko, ale informowała, że produkty te są również stosowane i cenione w rolnictwie konwencjonalnym. Firma działa w Polsce od 2010 r. Produkty mają świadectwa kwalifikacji dla rolnictwa ekologicznego. Prelegent polecała szczególnie nawóz azotowy Bioilsa, którego zaletą jest przede wszystkim powolne uwalnianie azotu, zapewniające komfortowe odżywienie roślin. Zachęcała też do wypróbowania nawozu aminokwasowego Natural Crop SL, do stosowania w celu pobudzenia do wzrostu lub regeneracji roślin po wystąpieniu warunków stresowych. Ewelina Przybyszewska wspomniała również o nawozie wapniowo-krzemowym Smart Sil WP, który podnosi odporność roślin i ich jakość, a także wydłuża trwałość pozbiorczą. W celu zwiększenia odporności roślin prelegentka polecała również produkt mikrobiologiczny – Zumba Plant.

Sukces w eko przetwórstwie

O swojej przygodzie z produkcją ekologiczną warzyw i przetwarzaniem produktów mówił Tadeusz Szynkiewicz z firmy Bio Food – przetwórstwo warzyw bio. Firma funkcjonuje od 1994 r. i stale odnotowuje wzrost sprzedaży oferowanych przez siebie produktów. Tadeusz Szynkiewicz jest absolwentem wydziału Technologii Żywności, ale szczególnie spodobał mu się trend eko i produkcja przetworów, które mają gwarancję wysokiej jakości. Przekonywał, że nie jest to łatwa produkcja, ale wraz ze wzrostem osób interesujących się ekologiczną produkcją przybywa środków ułatwiających otrzymywanie wysokich plonów dobrej jakości. Problemem jest jednak brak świadomych konsumentów, często są to tylko przypadkowi klienci. Prelegent zwrócił uwagę na potrzebę budowania rynku wysokiej jakości żywności ekologicznej w tym celu zaangażował się on w stowarzyszenie PIŻE – Polska Izba Żywności Ekologicznej. W ofercie firmy Bio Food jest spory asortyment przetworów, ale do najważniejszych produktów prelegent zaliczył soki z warzyw kiszonych, zwłaszcza z buraka kiszonego (tu sprawdza się m.in. odmiana Monty RZ F1 z oferty Rijk Zwaan). Mówiąc o tym produkcie T. Szynkiewicz informował, że sok ten był badany pod kątem eliminacji komórek raka żołądka. Okazało się, że w doświadczeniu sok z buraków ekologicznych wykazał właściwości niszczące nowotworowe komórki, podczas gdy sok z buraków z produkcji konwencjonalnej tego działania nie wykazywał. Założeniem właścicieli firmy Bio Food była sprzedaż przetworów głównie w Polsce, ale część produkcji oferują również za granicą m.in. we Francji, a nawet w USA i Kanadzie.

Podczas eko spotkania w gospodarstwie Danuty i Romana Osińskich w miejscowości Płonne Michał Jankowski oprowadzał producentów po kolekcji sałat polecanych do uprawy ekologicznej.

Zapraszamy do naszej galerii

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska, redakcja miesięcznika”Warzywa”

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl