reklama
Marchew kalafior cebula monsanto seminis nasiona

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
rizocore
AktualnościNicienie zagrażające uprawom cebuli i czosnku

Nicienie zagrażające uprawom cebuli i czosnku

Joanna Klepacz Baniak, Redaktor Naczelna “Hasła Ogrodniczego”, w drugim numerze czasopisma szczególnie poleca Państwu artykuł dotyczący szkodliwych nicieni w uprawie cebuli i czosnku autorstwa Dr Anety Chałańskiej (NEFscience) oraz Marcina Oleszczaka (AGRISE Sp. z o.o. – Grupa Kapitałowa INTERMAG).

W uprawach roślin cebulowych najgroźniejszym szkodnikiem jest bez wątpienia niszczyk zjadliwy (Ditylenchus dipsaci). Gatunek ten jest bardzo trudny do wyeliminowania. Jego obecność na plantacji sprzyja także pogłębianiu problemów związanych z chorobami roślin, głównie pochodzenia bakteryjnego. Ich objawy widoczne są często dopiero w czasie przechowywania czosnku czy cebuli. Dlatego producenci zazwyczaj zaliczają je do chorób przechowalniczych, podczas gdy symptomy te wywołane zostały przez tzw. kompleks chorobowy, w którym aktywnie uczestniczą nicienie. W takim wypadku zwalczanie chorób bakteryjnych i grzybowych z pominięciem zwalczania nicieni nie przynosi oczekiwanych efektów. W celu minimalizacji kosztów nieskutecznych zabiegów najpierw należy określić, od jakich agrofagów rozpocząć zwalczanie, a kolejno zastosować odpowiednio dobrane preparaty i metody ochrony.

reklama
Baner PORW 2025

Niszczyk zjadliwy
Niszczyk zjadliwy spotykany jest w różnym nasileniu na terenie całego kraju (czyt. też HO 12/2018). W opanowanych siedliskach jego występowanie ma charakter placowy. Znanych jest ponad 450 gatunków roślin żywicielskich tego szkodnika, zarówno dziko rosnących, jak i uprawnych, do których należą m.in. cebula, czosnek, groch, bób, bobik, pietruszka i seler. Gatunek tworzy szereg ras pokarmowych o zróżnicowanym zakresie atakowanych gatunków roślin. Obecne znanych jest ponad 20 ras D. dipsaci, których osobniki nie różnią się morfologicznie i mogą się krzyżować oraz wydawać potomstwo, żerujące na innych, niż osobniki rodzicielskie, roślinach żywicielskich. Najbardziej znane rasy to: cebulowa, tulipanowa, lucernowa, koniczynowa, narcyzowa, hiacyntowa. Rasa żerująca na cebuli atakuje także czosnek oraz pietruszkę, pasternak, szpinak, fasolę, soję i groch. Osobniki wszystkich stadiów rozwojowych nicieni mogą swobodnie przemieszczać się w glebie w poszukiwaniu żywiciela, a gdy go znajdą, wnikają w jego tkanki. Aktywność nicieni w glebie rozpoczyna się już w temperaturze przekraczającej 4°C. Optymalne warunki dla rozwoju osobników tego gatunku stwarza temperatura w zakresie 13–18°C. Poniżej 1°C i powyżej 36°C czynności życiowe nicieni zostają zahamowane.

Objawy żerowania niszczyka zjadliwego na cebuli
Objawy żerowania niszczyka zjadliwego na czosnku w polu

Fot. 1, 2. Jan Wcisło, Intermag

Cały tekst przeczytają Państwo w “Haśle Ogrodniczym” (2/2019). Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

reklama
Prenumerata Warzywa 2024 - baner

reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]