Pomidor gruntowy w naszym kraju jest cały czas uprawiany z przeznaczeniem do przemysłu przetwórczego i na „świeży rynek”. Jeżeli chodzi o przetwórstwo, są to uprawy pod zbiór mechaniczny. Tak pozyskane owoce trafiają jako surowiec do produkcji koncentratów, do konserwowania w puszkach w całości i w kawałkach, a także do mrożenia. Ze względu na mnogość chorób, które mogą atakować zarówno rośliny, jak i owoce, w bieżącym roku firma BASF wprowadza na rynek nowy fungicyd o nazwie Scala do ochrony przed szarą pleśnią.
Szara pleśń i inne choroby w pomidorze
Jak już wspomniano, rośliny pomidora i ich owoce mogą być porażane przez wiele patogenów grzybowych, takich jak zaraza ziemniaka, alternarioza, antraknoza i w końcu szara pleśń. Ten ostatni patogen jest najgroźniejszy w okresie owocowania. Jeżeli jest dość wilgotno, a łan roślin jest zwarty, to zawiązane owoce tuż przy szypułce gromadzą na swojej powierzchni wilgoć, w związku z czym w tym właśnie miejscu może dochodzić do infekcji szarą pleśnią. Takie owoce, zarówno zielone, jak i czerwone, pokrywają się wówczas szarym nalotem grzybni z widocznymi zarodnikami konidialnymi.
Jak się rozwija szara pleśń w pomidorach?
Zarodniki te mogą być przenoszone przez prądy powietrza. Kiedy trafią na owoce czy też inne tkanki roślinne, przy optymalnych warunkach, w ciągu kilku godzin dochodzi do infekcji. Czas rozwoju grzyba potrzebny, aby zobaczyć pierwsze objawy choroby, to kilka dni. Do zakażeń najłatwiej dochodzi, jeśli zarodniki grzyba trafią na uszkodzone tkanki roślinne. Takie uszkodzenia mogą się pojawić z powodu nawalnego deszczu z silnym wiatrem czy też nawet najmniejszego gradobicia.
Do infekcji szarą pleśnią może również dochodzić podczas produkcji lub raczej złego przechowywania już wyprodukowanej rozsady. Coraz częściej producenci kupują rozsady w wyspecjalizowanych gospodarstwach. W takiej sytuacji rośliny przyjeżdżają do rolnika w określonym w kontrakcie terminie. Niestety nie zawsze warunki pogodowe sprzyjają wyjściu w pole od razu po dowiezieniu rozsady. Wówczas rolnicy przechowują rozsady tam, gdzie mogą – zwykle w pomieszczeniach przeznaczonych do magazynowania maszyn lub płodów rolnych. W takich warunkach może dochodzić do infekcji różnymi patogenami grzybowymi, także szarą pleśnią.
Szara pleśń na pomidorach – zwalczanie problemu
Do ochrony przed szarą pleśnią można użyć preparatu Scala. Jest on oparty na znanej substancji aktywnej pirymetanil, zawartej kiedyś w produkcie Mythos. Scala ma w składzie jednak więcej pirymetanilu i jest on inaczej sformułowany. Produkt można stosować do zapobiegania infekcjom szarej pleśni, jak również leczniczo. Zapobiegawczo substancja aktywna działa około 7–10 dni. Natomiast po zastosowaniu Scali po zauważeniu pierwszych objawów preparat działa leczniczo i wygasza źródło infekcji w ciągu 2–3 dni. Substancja aktywna ma działanie kontaktowe, ale może przemieszczać się w roślinie translaminarnie na drugą stronę liścia, jak też być transportowana gazowo i docierać do nieopryskanych tkanek.
Ochrona pomidora gruntowego przed szarą pleśnią
W uprawie pomidorów gruntowych Scala może być używana w okresie zagrożenia uprawy, ale nie więcej niż 2 razy w sezonie. Ze względu na to, że w uprawie marchwi produkt ten jest zarejestrowany do zapobiegania alternariozie, w pewnym stopniu może również ograniczać tę chorobę w uprawie pomidorów gruntowych. Niestety w etykiecie rejestracyjnej w uprawie pomidorów ta choroba nie została wymieniona.
Kiedy zatem najkorzystniej stosować Scalę? Zważywszy na główny okres infekowania szarej pleśni i mechanizm działania tego fungicydu, zabiegi Scalą najlepiej zaplanować na drugą połowę wegetacji roślin, w trakcie dojrzewania owoców. Fungicyd Scala należy aplikować w dawce 2 l/ha.
Piotr Borczyński
Marcin Niedobylski
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.