W dniu 11 stycznia odbyło się webinarium pt. “Patent na marchew”, w którym udział wzięli doradcy z firm: Hazera Poland, Biolchim, Biocont. Naszym gościem był również Damian Micyk, producent marchwi, który udzielił praktycznych wskazówek jak maksymalnie wykorzystać potencjał plonotwórczy marchwi.
- Jak maksymalnie wykorzystać potencjał plonotwórczy marchwi? – Damian Micyk;
Gościem wydarzenia “Patent na marchew” był Damian Micyk, producent warzyw (marchwi, kapusty, buraka ćwikłowego) w miejscowości Szarkówka (gm. Charsznica). Pasja, bogate doświadczenie i możliwość zdobywania wiedzy rolniczej na każdym kroku produkcyjnym są jego największą wartością. Producent marchwi podpowiada na co zwrócić szczególną uwagę w uprawie marchwi.
Tutaj znajdziesz zapis prezentacji Damiana Micyka: https://youtu.be/qOIt43T9YqA?t=65
- Marchew na trudne czasy – Piotr Różański (Hazera Poland);
Wybór odpowiedniej odmiany marchwi to strategicznych moment w całym cyklu produkcyjnym. Piotr Różański rekomenduje odmiany, które sprawdzają się w dzisiejszych, trudnych czasach.
Tutaj znajdziesz zapis prezentacji Piotra Różańskiego: https://youtu.be/qOIt43T9YqA?t=3083
- Optymalizacja procesów to maksymalizacja zysków – Jan Najbar (Biolchim Polska);
Kolejnym ciekawym tematem jest optymalizacja procesów rozwoju roślin, której głównym celem jest maksymalizacja zysków. W jak skuteczny sposób można wpłynąć na jakość i wydajność roślin opowiada Jan Najbar z firmy Biolchim.
Tutaj znajdziesz zapis prezentacji Jana Najbara: https://youtu.be/qOIt43T9YqA?t=4222
- Ochrona i uprawa warzyw korzeniowych z użyciem preparatów biologicznych – dr inż. Michał Pniak (Biocont Polska).
Coraz większego znaczenia nabiera wiedza na temat ochrony biologicznej w uprawie warzyw korzeniowych. Kurcząca się lista środków chemicznych jest wyzwaniem dla każdego producenta. Jednocześnie obserwujemy duży zwrot ku biologicznym metodom ochrony roślin. O nowych możliwościach zastosowań preparatów biologicznych w ochronie i uprawie warzyw korzeniowych informuje dr Michał Pniak z Biocont Polska.
Tutaj znajdziesz zapis prezentacja Michała Pniaka: https://youtu.be/qOIt43T9YqA?t=5332
Odmiany marchwi:
* Speedo F1 (90-100 dni, odmiana o najszybszym wzroście);
• Do najwcześniejszych siewów;
• Korzenie gładkie, wyrównane, dł.20 22 cm;
• Twarda, odporna na pękanie;
• Świeży rynek pęczek, marchew obcinana;
• Ze względu na smak i aromat wykorzystywana do produkcji soków;
• Wszystkie formy nasion;
• Równomierny przyrost na grubość;
• Nać mocno osadzona na główce, do zbioru mechanicznego;
• Doskonała na poplon;
• Ponad przeciętne wartości kulinarne;
* Octavo F1 (wysoka jakość);
• Odmiana średnio wczesna (120 130 dni);
• Korzenie cylindryczne, tępo zakończone, gładkie, wyrównane, dł. 17 20 cm;
• Nać zdrowa, mocno osadzona na główce, do zbioru mechanicznego;
• Wysoka tolerancja na przymrozki (możliwy zbiór za nać w późnych terminach);
• Do długiego przechowywania;
• Zachowuję doskonałą jakość po myciu.
* Polydor F1 (do długiego przechowywania);
• Okres wegetacji 130 dni;
• Cylindryczny nantejski kształt;
• Korzenie dł. ok. 20 cm;
• Bardzo wysokie wyrównanie;
• Silny wigor począwszy od wschodów;
• Duża odporność mechaniczna korzeni;
• Tolerancyjna na trudne warunki uprawy;
• Zdrowa silna ciemnozielona nać;
• Wysoka zawartość cukrów;
• Odmiana bardzo aromatyczna;
• Mocny pomarańczowy kolor;
• Do bardzo długiego przechowywania;
• Wykorzystywana głównie na świeży rynek o wysokich walorach kulinarnych.
* Volcano F1 (do długiego przechowywania);
• Okres wegetacji 140 150 dni;
• Korzenie dł. 22 24 cm zapewniają duży plon;
• Silny wigor począwszy od wschodów;
• Wysoka odporność na alternariozę;
• Średnia odporność na pythium;
• Duża odporność mechaniczna korzeni;
• Tolerancyjna na trudne warunki uprawy;
• Wysoka zawartość suchej masy;
• Wysoka zawartość cukrów;
• Odmiana bardzo aromatyczna;
• Do bardzo długiego przechowywania;
• Wykorzystywana w przemyśle między innymi na soki, surówki, susz, mrożonki;
• Możliwa produkcja z ograniczeniem do minimum środków ochrony roślin;
• Wysoki plon z ha.