Kapusta – znak rozpoznawczy i symbol gminy Charsznica, określana w tym rejonie mianem „zielonego złota” jest w tej części Małopolski nie tylko uprawiana, ale też przetwarzana. Dlatego co roku mieszkańcy gminy, producenci i przetwórcy tego warzywa w drugi weekend września obchodzą Charsznickie Dni Kapusty, które już na stałe wpisały się w kalendarz najważniejszych wydarzeń. W tym roku odbyły się one w miniony weekend, 9−10 września.
Jedną z atrakcji zwieńczających Charsznickie Dni Kapusty jest koronacja Kapuścianej Pary − Królewską Parą tegorocznego wydarzenia XXIII Charsznickich Dni Kapusty zostali Ewa Pietrzyk z Tczycy i Jakub Kruszec z Charsznicy.
Na poletkach demonstracyjnych w wybranych gospodarstwach aż sześć firm nasiennych prezentowało, zarówno znane i cenione od lat, jak i nowe odmiany kapusty i warzyw kapustnych (ale też korzeniowych − marchwi). Na poletkach można było także zapoznać się z propozycjami firm oferujących nawozy, środki ochrony roślin czy rozsadę warzyw, a także zobaczyć pokazy maszyn rolniczych.
Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak
O odmianach kapusty zaprezentowanych w Charsznicy poinformujemy wkrótce.