Pandemia COVID-19 wpłynęła wielowymiarowo na rynek produktów ogrodniczych. Jedną z widocznych zmian obserwowanych w wielu krajach Europy jest zwiększone zainteresowanie warzywami i owocami pakowanymi. Specjaliści spodziewają się, że nawet po zakończeniu kryzysu trend ten może się utrzymać ze względu na zwiększoną ostrożność konsumentów po obecnych doświadczeniach.
Roos van Vugt z firmy NNZ informuje – Oczekuję, że liczba produktów oferowanych luzem w supermarkecie zmniejszy się, a produkty, które są teraz pakowane, pozostaną zapakowane. Używany materiał opakowaniowy będzie odgrywał ważną rolę w związku z higieną i bezpieczeństwem żywności.
Koronawirus zepchnął na drugi plan temat redukcji zużycia opakowań oraz zmniejszenia wykorzystania tworzyw sztucznych w pakowaniu owoców i warzyw. Rośnie zapotrzebowanie na opakowania wszelkiego typu – również te zaliczane do kategorii zrównoważonych tj. takich, które da się ponownie użyć lub poddać recyklingowi oraz przy ich produkcji zużycie surowców jest ograniczone.
za FreshPlaza