Maj to miesiąc, który przynosi największe spadki w całym roku. Nie inaczej sprawy mają się i tym razem. Jak sytuacja pomidorów kształtuje się względem poszczególnych rynków w Europie?
Zacznijmy od Hiszpanii. Tamtejsi producenci sprzedają swoje pomidory nieco korzystniej niż w ubiegłych sezonach. Spadki względem poprzedniego miesiąca wyniosły -31% a należy pamiętać, że w 5 ostatnich latach było to średnio -39%. Cena tamtejszego produktu oscylowała w granicach 1,04 euro/kg i pozostawała znacznie wyżej niż stawki uzyskiwane w okresie 2017-2021 (0,65 euro/kg).
Sytuacja producentów z Francji również wydaje się bardziej korzystna. Podobnie jak w Hiszpanii, spadki względem kwietnia (-31%) były mniejsze niż w te, które obserwowaliśmy w latach poprzednich (-39%). Ceny, których mogli oczekiwać tamtejsi producenci kształtowały się na poziomie 2,36 euro/kg. Porównując je do średnich cen z okresu pomiędzy 2017 a 2021 możemy zauważyć wzrost o 0,75 euro.
Nieco inaczej sprawy mają się, jeśli chodzi o pomidory z Włoch. Zwykle spadki cen w porównaniu do kwietnia wynosiły -18% a w aktualnym sezonie osiągnęły -25%. Mimo to, producenci zyskują więcej niż w latach ubiegłych. Stawki, których mogli się spodziewać w maju przedstawiały się w granicach 1,69 euro/kg. Względem średniej z ostatnich 5 lat (1,31 euro/kg) są wyższe o 0,38 euro.
Najbardziej odczuwalne obniżki dotyczą natomiast Holandii. Tamtejsze pomidory z miesiąca na miesiąc potaniały o 59%, gdzie zwykle spadki osiągały -49%. Warto zauważyć, że jeszcze w kwietniu oscylowały one w granicach 2,13 euro/kg. Maj dość negatywnie zaskoczył tamtejszych producentów. Ceny, które byli w stanie osiągnąć kształtowały się na znacznie niższym poziomie – 0,88 euro/kg.
Źródło: ec.europa.eu