AktualnościW Broniszach otwarto laboratorium do poboru próbek owoców i warzyw

W Broniszach otwarto laboratorium do poboru próbek owoców i warzyw

Na Rynku Hurtowym Bronisze otwarty jest punkt informacyjny i poboru prób UO-Technologia. Laboratorium usługowo bada parametry fizykochemiczne owoców i warzyw (zawartość pozostałości pestycydów, azotanów/azotynów oraz pozostałości metali ciężkich).

“Utworzenie na Rynku w Broniszach punktu poboru próbek owoców i warzyw pozwala producentom i dystrybutorom łatwiej przekazać produkty do badania. Po badaniach laboratoryjnych produkt otrzyma sprawozdanie z badań stwierdzające, że zbadane owoce lub warzywa są bezpieczne dla konsumentów, nie zawierają szkodliwych ilości pestycydów, azotanów i azotynów oraz pozostałości metali ciężkich” – informuje Rynek. “Dzięki takim sprawozdaniom z badań dystrybutor i producent mają możliwość dotarcia ze swoimi produktami do tej grupy odbiorców, która poszukuje towarów przebadanych i bezpiecznych dla konsumenta. Raport, jaki otrzymuje dystrybutor, może zostać przekazany nabywcy biznesowemu, który z kolei może go przedstawiać konsumentom, czyli np. w sklepie czy restauracji” – dodano.

Filia laboratorium mieści się na Rynku Hurtowym Bronisze w hali MAG p. 205 (II pietro). Pobór próbek odbywa się we wtorki i czwartki w godz. 9:00 -13:00.

W czasie dni dyżurów użytkownicy Rynku mogą również zasięgnąć informacji na temat Jakościowych Systemów Produkcji – np. produkcji ekologicznej czy integrowanej produkcji.

Źródło: materiały Rynku Hurtowego w Broniszach

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl