AktualnościOstrożnie z miedzią. Dlaczego?

Ostrożnie z miedzią. Dlaczego?

Miedź stanowi duże wsparcie w ochronie roślin przed chorobami, jednak należy ją stosować z rozwagą. Szczególnie w uprawie roślin bobowatych. Z jakiego powodu? Sprawdź, jakie formy miedzi są dostępne na rynku.

Miedź w ochronie warzyw

Na rynku jest sporo środków ochrony roślin na bazie miedzi oraz nawozów zawierających ten pierwiastek. Stanowią one duże wsparcie w ochronie roślin przed chorobami. Cenne jest ich działanie bakteriobójcze, ponieważ zwłaszcza w ochronie warzyw brakuje preparatów przeciwko chorobom bakteryjnym.

Trzeba jednak stosować je z rozwagą, szczególnie w uprawie roślin bobowatych, ponieważ obserwacje naukowców wskazują na to, że miedź może osłabiać bakterie brodawkowe rozwijające się na korzeniach tych gatunków. Niezbadany jest też do końca wpływ miedzi na bakterie glebowe.

Jakie formy miedzi są dostępne na rynku?

Warto wiedzieć, że miedź zawarta w produktach stosowanych w uprawie roślin może mieć rożne formy: wodorotlenek miedzi, tlenochlorek miedzi, trójzasadowy siarczan miedzi oraz miedź skompleksowana.

Miedź w formie wodorotlenku i tlenochlorku ma działanie kontaktowe na roślinie. Oznacza to, że po opadach deszczu zostaje spłukana do gleby. Produkty zawierające miedź w pozostałych wymienionych tu formach wykazują działanie systemiczne, dzięki czemu mogą wnikać w tkanki rośliny, zapewniając w ten sposób dłuższą ich ochronę. W czasie zabiegu część środka przedostaje się do gleby, ale nie są to już takie ilości, jak w przypadku preparatów kontaktowych.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Co, jeśli stosujemy środki biologiczne?

Bardzo ważne jest żeby pamiętać o bakteriobójczym działaniu miedzi planując zabiegi środkami biologicznymi zawierającymi w swoim składzie pożyteczne bakterie np. Trichoderma, Bacillus czy Pseudomonas.

Znając takie zależności łatwiej racjonalnie planować ochronę i nawożenie upraw.

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]