Ten sezon, okazuje się jednym z najbardziej wymagających pod względem ochrony upraw. Dotychczasowy przebieg pogody sprzyja zarówno rozwojowi chorób – niektórych nawet w skali pandemicznej, jak również wielu gatunków szkodników. W efekcie liczba wykonywanych zabiegów ochrony roślin np. w warzywach gwałtownie wzrosła, a zachowanie odpowiedniej rotacji substancji czynnych oraz przestrzeganie zalecanych okresów karencji staje się dużym wyzwaniem. Jest to bardzo dobry moment, aby uwzględnić w swoim programie ochrony upraw produkty naturalnego pochodzenia np. SpinTor 240 SC – insektycyd zarejestrowany do zwalczania szerokiego spektrum szkodników w wielu uprawach warzywniczych oraz ziemniakach, który gwarantuje jednocześnie bezpieczeństwo i wysoką skuteczność działania, a także niski poziom pozostałości, może być także stosowany w produkcji ekologicznej.
Preparat SpinTor 240 SC działa na szkodniki kontaktowo i żołądkowo oraz jajobójczo. Środek jest otrzymywany w pełni naturalnie – w wyniku fermentacji bakterii Saccharopolyspora spinosa. Substancja czynna działa w roślinie powierzchniowo i wgłębnie (dotyczy to wyłącznie młodych liści). Po kontakcie z ciałem owada oddziałuje na komórki nerwowe, najpierw powodując paraliż szkodnika, a następnie jego śmierć. Objawy działania środka występują w ciągu kilkunastu minut po zabiegu, a do śmierci szkodnika dochodzi po upływie kilku godzin. Zwalcza skutecznie m.in. stonkę ziemniaczaną, wciornastki, bielinki i piętnówkę kapustnicę. Substancja czynna środka Spintor 240 SC szybko rozkłada się w roślinie minimalizując pozostałości.


Ochrona cebuli i pora
W tym sezonie pierwsze wciornastki można było zaobserwować bardzo wcześnie. Na cebuli zimującej pojawiły się wraz z pierwszym znaczniejszym ociepleniem na przełomie marca i kwietnia, co oznacza, że w warunkach dość wysokich temperatur, z jakimi mamy nadal do czynienia można się spodziewać do końca sezonu jeszcze kilku pokoleń tego szkodnika. Przy sprzyjającej pogodzie w ciągu roku rozwija się do 6 pokoleń wciornastków, a rozwój jednego pokolenia w zależności od temperatury trwa od 15 do 30 dni. Na plantacjach cebuli z siewu wiosennego zagrożenie ze strony wciornastków pojawia się już w maju, jednak najsilniejsza presja następuje zwykle na przełomie czerwca i lipca. Z kolei na porach osobniki dorosłe występują najliczniej w połowie sierpnia, a larwy od połowy sierpnia do początku września. Zwalczanie wciornastków jest trudne, ze względu na to, ze szkodniki chowają się głęboko w pochwach liściowych, gdzie żerują na najmłodszych liściach. Wciornastki nalatujące na uprawy cebuli i pora można wykryć na białych lub niebieskich tablicach lepowych ustawionych na brzegach plantacji. Najważniejsze w monitoringu jest jednak przeglądanie roślin. Należy zaglądać w załamania szczypioru, między najmłodsze liście, a także w pochwy liściowe. Zaleca się rozpoczęcie zwalczania preparatem SpinTor 240 SC, gdy na roślinach pojawią się pierwsze larwy i postaci dorosłe wciornastka lub po zauważeniu pierwszych uszkodzeń. Aby środek jak najlepiej pokrył rośliny cebuli czy pora warto użyć dużej dawki wody – do 600 l/ha i oprysku średniokroplistego. Do jednorazowego stosowania zaleca się 0,3–0,4 l preparatu na ha. Zabiegi można wykonywać do 3 razy w sezonie w odstępach co najmniej 7-dniowych.


Warzywa kapustne
Preparat SpinTor 240 SC może być wykorzystywany również do ochrony kapusty głowiastej przed wciornastkiem tytoniowcem. Szkodnik ten wyrządza największe szkody w uprawie odmian średnio wczesnych i średnio późnych. Wciornastki mogą wnikać głęboko do główek, nawet pomiędzy mocno przylegające do siebie liście. Zwalczanie wciornastków należy rozpocząć na początku zasiedlania roślin przez szkodnika i w razie potrzeby powtórzyć zabieg przy kolejnym zasiedleniu przez szkodnika. Szczególna czujność wskazana jest w okresie załamywania szczypioru cebuli, kiedy wciornastki masowo przelatują na uprawy kapusty.


SpinTor 240 SC skutecznie zwalcza w kapuście, nie tylko wciornastki, ale także bielinki i piętnówkę. Stosowany jest również przeciwko gąsienicom tych gatunków w uprawie brokułu i kalafiora. Szczególnie często produkt jest wykorzystywany na plantacjach ekologicznych warzyw kapustnych, gdzie zarówno wciornastki, jak i gąsienice motyli potrafią powodować duże straty w polnie oraz obniżać wartość handlową. Dlatego SpinTor 240 SC jest jednym z podstawowych insektycydów np. w gospodarstwie ekologicznym w okolicach Łęczycy oraz kolejnym spod Szczecina, których właściciele stosują go również w produkcji ziemniaków czy cebuli i potwierdzają wysoką skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania środka.




Zwalczanie stonki ziemniaczanej
Zagrożenie jakie stanowi obecnie stonka dla plantacji ziemniaków wydaje się być nieco mniejsze niż jeszcze przed np. 20 laty, jednak za sprawą licznych prowadzonych amatorsko upraw ziemniaków można lokalnie zaobserwować masowe pojawy tego szkodnika. W takich przypadkach przy niewłaściwym zwalczaniu stonka ziemniaczana może wywołać straty dochodzące nawet do 80% plonu, choć przeciętnie nie przekraczają one 20–30%. Wczesnemu pojawowi stonki ziemniaczanej sprzyjają łagodne zimy, za sprawą których coraz liczniej pojawiają się samosiewy ziemniaków. Stają się one miejscem żerowania i rozmnażania stonki, która przenosi się następnie na plantacje ziemniaków. Uszkodzeń blaszek liściowych dokonują przede wszystkim żarłoczne larwy, które w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do powstawania gołożerów. Zwalczanie stonki preparatem SpinTor 240 SC należy prowadzić na jak najmłodszych stadiach larwalnych stosując dawkę 0,1–0,15 l/ha maksymalnie 3 razy w sezonie w odstępie minimum 14 dni. O zwalczaniu stonki należy pamiętać nie tylko we wczesnych fazach uprawy, ale również w późniejszym czasie ponieważ okres składania jaj w przypadku tego szkodnika trwa do końca sierpnia.


Podsumowanie
Stosowanie środków ochrony roślin o wysokiej skuteczności jest koniecznością w obecnej sytuacji bardzo dużej presji szkodników – szczególnie tych, których zwalczanie jest bardzo trudne. Jednak na europejskim rynku, gdzie handel warzywami zdominowany jest przez sieci handlowe, które w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów ustalają własne rygorystyczne wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności, równie ważne staje się korzystanie ze środków, które łączą wysoką efektywność działania i naturalne pochodzenie oraz bezpieczny poziom pozostałości ś.o.r. SpinTor 240 SC spełnia te wymagania i jest dopuszczony do zwalczania najistotniejszych gospodarczo szkodników w uprawie polowej m.in. warzyw kapustnych, cebulowych czy ziemniaków, a w produkcji małoobszarowej także np. sałat czy szpinaku.
Zdjęcia: A. Czerwińska-Nowak
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.
Naturalne opryski na porę i cebulę jakie stosować ????