yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

teagro warzywa ochrona

Baner Bayer Propulse
  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
AktualnościSmaczny, odporny na choroby i ekologiczny - ziemniak Gardena - odmiana przyszłości

Smaczny, odporny na choroby i ekologiczny – ziemniak Gardena – odmiana przyszłości

Gardena to nowa średnio wczesna odmiana o owalnych bulwach i różowej skórce oraz żółtym miąższu. Największą zaletą tej odmiany jest bardzo mała podatność na zarazę ziemniaka, dzięki czemu nadaje się do produkcji ekologicznej, bez użycia ochrony chemicznej lub przy ograniczonej ochronie. Odmiana jest efektem prac hodowlanych specjalistów Hodowli Ziemniaka Zamarte.

Nowa odmiana ziemniaka to efekt wieloletniej pracy. Została wyselekcjonowana w oparciu o identyfikację markerów molekularnych DNA. Odporność na zarazę ziemniaka w badaniach COBORU została oceniona na 7, choć w warunkach polowych Polski naukowcy oceniają ją nawet na 8. Odmianę zarejestrowano już w 2018 r, jednak nadal trwają nad nią prace. Konsorcjum, na czele którego stoi Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ma za zadanie – oprócz dokładnego zbadania rośliny – również upowszechnienie tej rewolucyjnej pod względem uzyskanej tradycyjnymi metodami hodowli odporności. W laboratoriach uczelni trwają prace m.in. nad technologią bezpiecznego przechowywania ziemniaka. Projektem kieruje dr hab. inż. Małgorzaty Szczepanek. Uczelnia uzyskała na ten cel dofinansowanie. Projekt Gardena uzyskał trzeci wynik na liście rankingowej konkursu Działania Współpraca PROW i wsparcie finansowe na badania.

“Będziemy głównie sprawdzali, jak wygląda zdrowotność bulw, czyli odmian Gardena, jak i kontrolnych odmian w okresie przechowywania, we wszystkich etapach przechowywania” – wyjaśnia prof. Grzegorz Lemańczyk z UTP w Bydgoszczy.

Charakterystyka odmiany

– średnio wczesna do wczesnej – 99 dni wegetacji

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

– jadalna: typ kulinarny B-BC, smak 6,7

– barwa miąższu żółta

– zawartość skrobi 13,4%

– barwa skórki – różowa

– morfologia bulw: kształt owalny, oczka płytkie (7,2), skórka gładka (ocena 7,4)

– średni plon wg COBORU 47,9 t/ha; niższy od odmian wzorcowych

– bulwy średniej wielkości

– odmiana tolerancyjna na występowanie wad wewnętrznych bulw

ODPORNOŚĆ

– wirus Y (PVY) -7

– mątwik ziemniaczany Globodera rostochiensis Ro1 – wysoka odporność 9

– rak ziemniaka Synchytrium endobioticum D1- odporna

– wysoka odporność na zarazę ziemniaka Phytophthora infestans -7-8

– odmiana przeznaczona do upraw ekologicznych.

agrosimex prolectus fungicyd

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl