Wartość warzyw wyprodukowanych w Wielkiej Brytanii wzrosła o 10% do prawie 1,7 miliarda funtów w 2020 roku, a wielkość produkcji krajowej wzrosła o 3% do 2,6 miliona ton. Nastąpił wzrost wartości warzyw gruntowych, która wzrosła o 12% do 1,3 miliarda funtów (wzrost o 140 milionów funtów), podczas gdy wartość warzyw produkowanych w pod osłonami wzrosła o 4,1% do 350 milionów funtów (wzrost o 14 milionów funtów).
Wartość wyprodukowanych owoców w 2020 roku po raz pierwszy wyniosła nieco ponad 1 miliard funtów, co oznacza wzrost o 16%. Wartość owoców uprawianych bez osłon stanowiła większość tej kwoty i wyniosła 993 miliony funtów, co stanowi wzrost o 17%, podczas gdy wartość wyprodukowanych owoców szklarniowych zmniejszyła się o 3,8% do 51 milionów funtów.
za Hortidaily