Sezon na fasolkę szparagową rusza malutkimi kroczkami. Na rynku pojawiły się pierwsze oferty warzywa. Warto jednak wspomnieć, że dalsze jego losy w dużym stopniu uzależnione są od warunków pogodowych, które są niezwykle zmienne…
Uprawa fasolki szparagowej na pierwszy rzut oka może wydawać się dosyć prosta, jednak w praktyce jest zupełnie odwrotnie. Rośliny są bowiem bardzo podatne na zmiany warunków pogodowych, mają wysokie wymagania cieplne. Producenci muszą ponadto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu stanowiska, nawożeniu i wielu innych kwestiach…
W aktualnym roku we wszystkim należy także uwzględnić zwiększone koszty produkcji. Uprawa fasolki szparagowej, jak i wszystkich pozostałych gatunków warzyw, okazuje się zdecydowanie droższa. Więcej kosztują również pracownicy, którzy są w tym przypadku konieczni. Pozostaje pytanie… Czy znajdzie to odzwierciedlenie w uzyskiwanych cenach?
Na ten moment niestety ciężko stwierdzić. Sezon na fasolkę szparagową tak naprawdę jeszcze się dobrze nie rozpoczął. Warzywo pojawiło się w notowaniach na rynku w Broniszach w ubiegły czwartek (4 maja). Jego podaż jest bardzo niska, natomiast ceny oferowane producentom oscylują na poziomie około 50,00 zł za kilogram.
Dalsze losy fasolki szparagowej, a także jej producentów, zależeć będą przede wszystkim od warunków pogodowych. W przypadku, w którym ciepłe i zarazem słoneczne dni zdołają się utrzymać, podaż wzrośnie, a ceny niestety drastycznie spadną w dół. Pozostaje mieć nadzieję, że zatrzymają się na poziomie, który zrekompensuje poniesione koszty.