Potencjalnie poważne zagrożenie dla zdrowia stwarzała kukurydza, która wjechała do Polski z Hiszpanii. Kolby przebadano, a następnie wydano decyzję o wycofaniu towaru z krajowego rynku. Co było powodem tej decyzji?
Importowana kukurydza z Hiszpanii
Na rynku pojawiły się kolby kukurydzy, które sprowadzono z Hiszpanii. Towar prawdopodobniej nie jest już jednak dostępny. W trzecim tygodniu czerwca (21.06.2024) poddano go urzędowej kontroli. Badania wykazały, że kukurydza z Hiszpanii stwarza potencjalnie poważne zagrożenie dla zdrowia. Wydano decyzję o wycofaniu jej z Polski.
Czemu wycofano kukurydzę z Hiszpanii?
Co wykazały badania? Importowany towar nie spełniał wymagań jakościowych – stwierdzono w nim wysoką zawartość metali ciężkich, a konkretnie ołowiu. Dopuszczalny poziom tego pierwiastka w warzywach wynosi 0,10 mg/kg. Kukurydza z Hiszpanii, którą poddano badaniom, zawierała natomiast 0,20±0,05 mg/kg ołowiu.
Towar, tak jak wspominaliśmy, poddano badaniom w trzecim tygodniu czerwca. Powiadomienie w tej kwestii w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach opublikowano z kolei 16 lipca 2024 roku.