AktualnościPrzebadali kukurydzę z Hiszpanii. Towar wycofano z rynku - dlaczego?

Przebadali kukurydzę z Hiszpanii. Towar wycofano z rynku – dlaczego?

Potencjalnie poważne zagrożenie dla zdrowia stwarzała kukurydza, która wjechała do Polski z Hiszpanii. Kolby przebadano, a następnie wydano decyzję o wycofaniu towaru z krajowego rynku. Co było powodem tej decyzji? 

Importowana kukurydza z Hiszpanii

Na rynku pojawiły się kolby kukurydzy, które sprowadzono z Hiszpanii. Towar prawdopodobniej nie jest już jednak dostępny. W trzecim tygodniu czerwca (21.06.2024) poddano go urzędowej kontroli. Badania wykazały, że kukurydza z Hiszpanii stwarza potencjalnie poważne zagrożenie dla zdrowia. Wydano decyzję o wycofaniu jej z Polski.

Czemu wycofano kukurydzę z Hiszpanii?

Co wykazały badania? Importowany towar nie spełniał wymagań jakościowych – stwierdzono w nim wysoką zawartość metali ciężkich, a konkretnie ołowiu. Dopuszczalny poziom tego pierwiastka w warzywach wynosi 0,10 mg/kg. Kukurydza z Hiszpanii, którą poddano badaniom, zawierała natomiast 0,20±0,05 mg/kg ołowiu.

Towar, tak jak wspominaliśmy, poddano badaniom w trzecim tygodniu czerwca. Powiadomienie w tej kwestii w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach opublikowano z kolei 16 lipca 2024 roku.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]