765×100 – Seminis – brokuły – marzec-kwiecien 2019

Czasopismo Warzywa – 1/2019 – o czym dowiemy się w najnowszym numerze?

Początek roku dla producentów warzyw wiąże się z czasem podejmowania wielu ważnych decyzji uprawowych związanych z planowaniem upraw w kolejnym sezonie wegetacyjnym. Dotyczą one nie tylko uprawianych gatunków, ale również wyboru stanowiska do ich uprawy – redaktor naczelny Aleksandra Andrzejwska.

Sezon 2017 zapisał się w większości rejonów Polski, jako wyjątkowo mokry, a miniony 2018 – odwrotnie – był skrajnie suchy i gorący. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, analizując produkcję rolną w 2018 r. warunki wegetacji warzyw gruntowych były wyjątkowo trudne, przede wszystkim z uwagi na długotrwałą suszę, jaką notowano już od wiosny. Brak opadów deszczu oraz wysokie temperatury powietrza wpłynęły na spadek plonowania większości gatunków warzyw, szczególnie wczesnych odmian. Jedynie na plantacjach nawadnianych plony były zadowalająceczytaj dalej w Warzywa 1/2019 – Od redaktora – “Trzeba założyć że rok będzie pomyślny”.

W najnowszym numerze czasopisma Warzywa – 1/2019 między innymi:

Cebula puszkiwana w całej Europie - zapowiedź.

Najważniejsze problemy związane z produkcją cebuli w mijającym sezonie, jak również zagadnienie dotyczące plonów, jakości i aktualnych cen – to tylko niektóre z tematów poruszonych na spotkaniu Europejskiego Stowarzyszenia Cebulowego (European Onion Association), które odbyło się 7–9 listopada 2018 r. w Koege, w Danii.

W ostatnim sezonie wegetacyjnym warunki pogodowe były bardzo podobne w wielu krajach europejskich, tj. wysoka temperatura i długotrwała susza. Spowodowało to drastyczne zmniejszenie produkcji cebuli w wielu krajach – prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Skierniewice – czytaj dalej – strona 12 w WARZYWA 1/2019


 

Uprawa cebuli na wczesny zbiór

W nadchodzącym sezonie wielu plantatorów liczy na korzystne ceny cebuli, w związku z niskimi ubiegłorocznymi plonami. Nie ma gwarancji, że ceny te będą korzystne, ale wielu analityków wskazuje, że będzie popyt, zwłaszcza na wczesną cebulę. Najwcześniejsze zbiory tego warzywa można uzyskać uprawiając cebulę z rozsady lub z dymki. O zaletach rozsady opowiedział nam Daniel Babij z Grupy Mularski, natomiast Szymon Osiecki – producent dymki, przekazał dlaczego warto uprawiać cebulę z dymki – dr inż. Anna Wilczyńska, Aleksandra Andrzejewska – czytaj dalej – strona 24 w WARZYWA 1/2019


Kolekcje w Charsznicy

Odmiany kupusty warzywa

 

Podczas XXIV Charsznickich Dni Kapusty siedem firm hodowlano-nasiennych prezentowało swoją ofertę w asortymencie odmian kapusty na poletkach zlokalizowanych w gospodarstwach producentów warzyw z Charsznicy i okolic. Prezentujemy ofertę odmian kapusty głowiastej białej – dr inż. Joanna Klepacz-Baniak – czytaj dalej – strona 60 w WARZYWA 1/2019


Coraz mniej zapraw do ziemniaków

Zaprawianie sadzeniaków chroni młode rośliny przed infekcjami grzybowymi na najwcześniejszym etapie wegetacji. Jest to pierwszy zabieg ochrony jaki można wykonać już w momencie sadzenia lub jeszcze przed jego rozpoczęciem – dr inż. Aleksandra Czerwińska-Nowak – czytaj dalej – VIII w WARZYWA 1/2019

Nie zwlekaj zaprenumeruj WARZYWA na Nowy 2019 Rok,

Prenumerata czasopisma 2019

lub kup najnowszy numer 1/2019:

Czasopismo warzywa 2019

Poprzedni artykułW.Legutko – katalog odmian warzyw do uprawy pod osłonami
Następny artykułUprawa cebuli z dymki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności