Kiszonki z tradycjami – tak można nazwać gospodarstwo rodziny Sznajderów, które zajmuje się uprawą warzyw i ich kiszeniem od czterech pokoleń. Ich produkty są docenianie przez konsumentów i po raz kolejny nagrodzone Certyfikatem Dobry Produkt 2022.
Uprawiają głównie kapustę i ogórka, ale także buraki ćwikłowe i rzodkiewkę. Planują rozszerzać ofertę warzyw np. o pietruszkę korzeniową i seler, również z przeznaczeniem do kiszenia. Gospodarstwo Sznajderów obejmuje 70 ha z czego 10–15 ha jest przeznaczone pod uprawę warzyw, a reszta pod zboża i kukurydzę. Ze względu na stosowany przez nich płodozmian kapusta i ogórki wracają na dane pole nie częściej niż co cztery lata.
W gospodarstwie, tradycja kiszenia warzyw jest pielęgnowana już od 60 lat. Uprawę i kiszenie zapoczątkowali dziadkowie obecnego właściciela gospodarstwa. Warto podkreślić, że stosowany sposób kiszenia praktykowany jest od lat 50. ub. wieku. Od początku działalności firma nastawiona jest na rozwój i systematycznie wprowadza zmiany. Oferta kiszonek została urozmaicona np. o kiszone buraki czy rzodkiewkę, a ponadto rozpoczęto produkcję soków i zakwasów z warzyw z własnych upraw. Dla rodziny liczy się jakość ich kiszonych produktów. Nie stosują oni żadnych środków chemicznych lub starterów, a fermentacja warzyw odbywa się naturalnie. Dzięki temu w kiszonkach wytwarzają się liczne kultury bakterii zapewniające ważne składniki odżywcze, które wzmacniają odporność organizmu.
Jak czytamy w sieci ich kiszona kapusta z sokiem z kiszonych buraków znów nagrodzona. Podczas Gali na Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2022 w Warszawie 2022 pp. Ludmiła i Michał Sznajderowie po raz kolejny otrzymali Certyfikat Dobry Produkt. Serdecznie gratulujemy.
Serdecznie zapraszamy na łamy czasopisma Warzywa. Tutaj kupisz prenumeratę www.plantpress.pl lub zamów dzwoniąc pod numer: +48 600 489 547.

