• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościKiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy po raz kolejny nagrodzone

Kiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy po raz kolejny nagrodzone

Kiszonki z tradycjami – tak można nazwać gospodarstwo rodziny Sznajderów, które zajmuje się uprawą warzyw i ich kiszeniem od czterech pokoleń. Ich produkty są docenianie przez konsumentów i po raz kolejny nagrodzone Certyfikatem Dobry Produkt 2022.

Uprawiają głównie kapustę i ogórka, ale także buraki ćwikłowe i rzodkiewkę. Planują rozszerzać ofertę warzyw np. o pietruszkę korzeniową i seler, również z przeznaczeniem do kiszenia. Gospodarstwo Sznajderów obejmuje 70 ha z czego 10–15 ha jest przeznaczone pod uprawę warzyw, a reszta pod zboża i kukurydzę. Ze względu na stosowany przez nich płodozmian kapusta i ogórki wracają na dane pole nie częściej niż co cztery lata.

W gospodarstwie, tradycja kiszenia warzyw jest pielęgnowana już od 60 lat. Uprawę i kiszenie zapoczątkowali dziadkowie obecnego właściciela gospodarstwa. Warto podkreślić, że stosowany sposób kiszenia praktykowany jest od lat 50. ub. wieku. Od początku działalności firma nastawiona jest na rozwój i systematycznie wprowadza zmiany. Oferta kiszonek została urozmaicona np. o kiszone buraki czy rzodkiewkę, a ponadto rozpoczęto produkcję soków i zakwasów z warzyw z własnych upraw. Dla rodziny liczy się jakość ich kiszonych produktów. Nie stosują oni żadnych środków chemicznych lub starterów, a fermentacja warzyw odbywa się naturalnie. Dzięki temu w kiszonkach wytwarzają się liczne kultury bakterii zapewniające ważne składniki odżywcze, które wzmacniają odporność organizmu.

Jak czytamy w sieci ich kiszona kapusta z sokiem z kiszonych buraków znów nagrodzona. Podczas Gali na Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2022 w Warszawie 2022 pp. Ludmiła i Michał Sznajderowie po raz kolejny otrzymali Certyfikat Dobry Produkt. Serdecznie gratulujemy.

Serdecznie zapraszamy na łamy czasopisma Warzywa. Tutaj kupisz prenumeratę www.plantpress.pl lub zamów dzwoniąc pod numer: +48 600 489 547.

Warzywa 10-11


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl