Sezon zbliża się ku końcowi. Niemniej, należy pamiętać o kontrolach, które nieustannie prowadzą pracownicy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Sprawdzane są przede wszystkim normy pozostałości.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa prowadzi nadzór nad produkcją roślinną mający na celu zapewnienie bezpiecznej i zdrowej żywności, bez chorób, szkodników oraz pestycydów. Ponadto inspektorzy stoją na straży bezpieczeństwa fitosanitarnego zapobiegając rozprzestrzenianie się szkodników i chorób kwarantannowych.
– Osiągnięcie maksymalnych plonów o wysokiej jakości jest bardzo trudne do uzyskania bez stosowania chemicznej ochrony roślin, które jednocześnie stwarzają duże zagrożenia związane z pestycydami. Bezpieczne stosowanie środków ochrony roślin jest obowiązkiem profesjonalnego użytkownika wynikającym z przepisów prawa – informuje PIORiN.
W celu sprawdzenia czy produkty roślinne były chronione środkami ochrony roślin niedozwolonymi na daną uprawę bądź w sposób niezgodny z etykietą, stwarzając przez to zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka, pracownicy PIORiN w swoich działaniach kontrolnych pobierają próby do badania na pozostałości środków ochrony roślin. Do badań pobierane są rośliny z różnych grup uprawowych, znajdujących się w różnej fazie:
- przed zbiorem (przed osiągnięciem lub po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej) lub,
- po zbiorach (z miejsc składowania lub przechowywania).
Źródło: PIORiN