Na dwa tygodnie przed pierwszym zbiorem warzyw

Zaglądamy do tuneli uprawowych oraz mnożarek w radomskim zagłębiu warzywniczym. Producenci z tego regionu już rozpoczęli kampanię warzywniczą 2022. 

Region Radomia, ze względu na sprzyjający mikroklimat, to jedno z największych w Europie Środkowo-Wschodniej zagłębi paprykowych. Uprawa papryki odbywa się w tunelach foliowych. Głównie są to nowoczesne, zblokowane obiekty, które sukcesywnie zastępują te tradycyjne z drewnianą konstrukcją.

Jak widzimy na zdjęciach, rozsada papryki ma dobrze rozbudowany system korzeniowy, jest krępa i wyrównana. Jak twierdzą producenci, bardzo ważne jest umiejętne zadbanie o rośliny, zwłaszcza na etapie produkcji rozsady. Coraz powszechniejszym staje się stosowanie produktów mikrobiologicznych, zawierających zestaw bakterii, grzybów mikoryzowych, grzybów ryzosferowych oraz drożdży, silnie stymulujących wzrost i rozwój roślin oraz zwiększających biologiczną aktywność gleby.

Jak informują nasi czytelnicy z regionu radomskiego, w nielicznych gospodarstwach producenci posadzili rozsadę papryki już w w pierwszych dniach marca do zimnych obiektów. Jak wiemy sadzenie roślin w marcu jest bardzo ryzykowne, gdyż papryka jest bardzo wrażliwa na niską temperaturę powietrza. Ale jak się mówi: “kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana..”.

W pierwszym tygodniu kwietnia opady śniegu zaskoczyły producentów warzyw. Pokrywa śnieżna zalegała na tunelach, a w wielu przypadkach uszkodziła konstrukcję tuneli.

Producenci z tego regionu sezon produkcyjny rozpoczynają wczesnymi warzywami, nowalijkami. Do tych najczęściej uprawianych przez nich warzyw są kapusta głowiasta biała, sałata masłowa, sałata krucha, kalarepa, fasola szparagowa. Po zakończonej produkcji nowalijkowej zwykle rozpoczynają się nasadzenia papryki. W gospodarstwach, w których wykonano zdjęcia warzyw, producenci zastosowali preparaty mikrobiologiczne z serii Bactim. Pierwsze zabiegi wykonano na etapie produkcji rozsady, kolejne – na miejscu stałym w tunelu foliowy.

Lustracja plantacji kapusty, sałaty, kalarepy w dniu 4.04.2022 r.

fot. Jan Wcisło, Intermag

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności