Pomidorowy Dzień Otwarty koło Pleszewa

Lustracja szklarni

W gospodarstwie Grupy Producentów Warzyw Zdunek w Ludwinie (woj. wielkopolskie) firmy: Enza Zaden, Hurtownia Rolno-Ogrodnicza Janiak, Koppert Polska oraz Saint-Gobain Cultilene 6 lipca zorganizowały Dzień Otwarty Pomidora dla producentów szklarniowych z rejonu kaliskiego. Przygotowano dla nich prezentację odmian Barteza F1, Maxeza F1, Milaneza F1 i Annaisa F1 w obiektach państwa Zdunków oraz wystąpienia przedstawicieli współorganizatorów spotkania.

O szczegółach uprawy odmian firmy Enza Zaden w szklarniach gospodarzy spotkania Grzegorza i Krzysztofa Zdunków mówił Mateusz Janas. W pierwszym z lustrowanych obiektów uprawiana była czerwonoowocowa mięsista odmiana Barteza F1. – Jednopędową, nieszczepioną rozsadę wyprodukowano w szklarniach Celiny i Jana Zdunków – rodziców ogrodników z Ludwiny. Do obiektów szklarniowych rośliny zostały wstawione w ostatnich dniach grudnia. Uprawa od początku prowadzona była w optymalnym dla tej odmiany zagęszczeniu 2,8 wierzchołka/m2, dlatego nie zdecydowano się na wypuszczenie dodatkowych pędów. Mimo długo utrzymującej się upalnej pogody w dniu spotkania rośliny tej odmiany miały silny wigor. Odmiana o krótkich międzywęźlach może być uprawiana zarówno w nowoczesnych szklarniach, jak i tych starszego typu. Rośliny tworzą owoce o masie 200–240 g z błyszczącą skórką. Dzięki wczesności i szybkości wiązania owoców można uzyskać więcej gron w ciągu sezonu z rośliny w porównaniu z innymi odmianami w tym segmencie – mówił M. Janas.

Kolejną prezentowaną odmianą była Maxeza F1 z segmentu duże grono. Międzywęźla Maxezy F1 są dość długie, dlatego polecana jest do obiektów o wysokości w słupie (minimum 4 m). Rośliny tej odmiany również posadzono w zagęszczeniu 2,8 pędu/m2 i po 12. gronie został wypuszczony dodatkowy pęd, co daje obecnie zagęszczenie 3,3 szt./m2 – optymalne dla tej odmiany. Z segmentu pomidorów gronowych o mniejszych owocach można było zobaczyć odmianę Milaneza F1 (nasadzenia roślin w połowie stycznia). Liczba owoców w gronie w przypadku tej odmiany regulowana była do 7 szt. i osiągały one masę 100–120 g. Odmiana odznacza się dobrą zdrowotnością i wykazuje odporność na mączniaka prawdziwego. Podczas spotkania w Ludwinie prezentowano również odmianę Annaisa F1 (nasadzenia na początku lutego) tworząca bardzo smaczne owoce o masie 35 do 40 g., bez skłonności do pękania.

Podczas części seminaryjnej spotkania Agnieszka Wiśniewska zaprezentowała temat kreowania wartości dodanej z odmianami firmy Enza Zaden. Prelegentka sporo uwagi  poświęciła nowej odmianie pomidora malinowego E15A.41717 F1, którą stworzono biorąc pod uwagę wymagania rynkowe dla odmian w tym segmencie oraz oczekiwania producentów. W trakcie prac hodowlanych nad nową odmianą E15A.41717 F1 dużo uwagi poświęcono utrzymaniu charakterystycznego smaku „maliny” przy jednoczesnej poprawie wyrównania wielkości owoców przez cały sezon, tolerancji na suchą zgniliznę wierzchołków owoców i tworzenia przebarwień. W tym sezonie odmiana testowana jest w 20 gospodarstwach na terenie kraju.

Aleksandra Czerwińska-Nowak

 

Zapraszamy do galerii zdjęć

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności