Przędziorek jest groźnym szkodnikiem w uprawach pod osłonami, dlatego systematyczną lustrację roślin należy przeprowadzać przez cały sezon uprawy. W kolejnym odcinku z cyklu “Rozmowy o warzywnictwie” Paweł Rudzki, z firmy Koppert, informuje o biologicznych metodach ograniczania ich liczebności.
W przypadku uprawy ogórka szklarniowego można pozwolić sobie na działanie profilaktyczne. Naturalnym wrogiem przędziorka jest dobroczynek kalifornijski (Neoseiulus californicus), pożyteczny roztocz, który dostępny jest w saszetkach, wykonanych z w pełni kompostowanej folii. Introdukcję tego roztocza można wprowadzać do szklarni już od 2, 3 tygodnia po posadzeniu roślin na miejsce stałe.
Każda saszetka to mikrohodowla, zawierająca wszystkie stadia rozwojowe dobroczynka, dzięki temu uwalnia pożyteczne roztocza przez 4-6 tygodni.
W uprawie ogórka bardzo ważna jest lustracja roślin. Obserwacji w pierwszej kolejności należy poddać punkty, w których szkodnik był notowany w minionym cyklu w największym nasileniu. Od połowy marca wskazane są systematyczne kontrole.
Objawem żerowania przędziorków są jasne plamy na liściach w wyniku wysysania soków roślinnych. W rezultacie na zasiedlonych liściach widoczne są niewielkie jasne plamki, które następnie powiększają się zajmując większą powierzchnię.



