Przędziorki w ogórku szklarniowym – pamiętajmy o lustracji

Pamiętaj o lustracji ogórków pod kątem przędziorów

Przędziorek jest groźnym szkodnikiem w uprawach pod osłonami, dlatego systematyczną lustrację roślin należy przeprowadzać przez cały sezon uprawy. W kolejnym odcinku z cyklu “Rozmowy o warzywnictwie” Paweł Rudzki, z firmy Koppert, informuje o biologicznych metodach ograniczania ich liczebności.  

W przypadku uprawy ogórka szklarniowego można pozwolić sobie na działanie profilaktyczne. Naturalnym wrogiem przędziorka jest dobroczynek kalifornijski (Neoseiulus californicus), pożyteczny roztocz, który dostępny jest w saszetkach, wykonanych z w pełni kompostowanej folii. Introdukcję tego roztocza można wprowadzać do szklarni już od 2, 3 tygodnia po posadzeniu roślin na miejsce stałe.

Każda saszetka to mikrohodowla, zawierająca wszystkie stadia rozwojowe dobroczynka, dzięki temu uwalnia pożyteczne roztocza przez 4-6 tygodni.

W uprawie ogórka bardzo ważna jest lustracja roślin. Obserwacji w pierwszej kolejności należy poddać punkty, w których szkodnik był notowany w minionym cyklu w największym nasileniu. Od połowy marca wskazane są systematyczne kontrole.

Objawem żerowania przędziorków są jasne plamy na liściach w wyniku wysysania soków roślinnych. W rezultacie na zasiedlonych liściach widoczne są niewielkie jasne plamki, które następnie powiększają się zajmując większą powierzchnię.

Przędziorki żywią się sokami roślinnymi, nakłuwają i wysysają wnętrza komórek liściowych. Fot. Koppert
Żerowanie przędziorka na roślinie może doprowadzić do znacznych strat w plonie. Fot. Koppert

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności