Uprawa selera jest w Polsce nieco mniej popularna. Większą powierzchnię wśród warzyw korzeniowych zajmuje przykładowo marchew czy cebula. Warto jednak zaznaczyć, że produkcja jest tutaj w miarę stabilna. Co to konkretnie oznacza?
Spoglądając na lata 2020-2023 w przypadku wielu warzyw możemy zauważyć znaczące wahania, jeśli chodzi o ich powierzchnię uprawy. Mówiąc natomiast o uprawie selera, wspomniane wahania są znacznie mniejsze. Zacznijmy od 2020 roku… Wówczas powierzchnia uprawy omawianego warzywa wynosiła 3 129,58 hektarów.
W kolejnym sezonie, mianowicie w 2021 roku, producenci nieco zwiększyli obszar przeznaczony na produkcję selera. Powierzchnia uprawy wzrosła wtedy do 3 510,17 hektarów, czyli o 380,42 hektarów względem 2020 roku. Trend wzrostowy nie zdołał się jednak utrzymać i już w 2022 roku obszar uprawy spadł do 3 208,32 hektarów.
Obecnie, czyli w 2023 roku, według danych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, powierzchnia uprawy selera wynosi z kolei 3 147,52 hektarów. Tak więc, tylko w 2021 roku obszar przeznaczony do uprawy selera odbiega od “normy”. W pozostałych latach powierzchnia produkcyjna utrzymuje się na bardzo zbliżonym poziomie.