AktualnościTrwa załadunek przechowalni

Trwa załadunek przechowalni

Jesteśmy w okresie załadunku przechowalni do ziemniaków. Planując przechowywanie warzyw trzeba odpowiednio zadbać o produkt, żeby w trakcie zbioru, transportu i załadunku nie powodować uszkodzeń mechanicznych. 

Niska cena surowca w okresie największej podaży, czyli w czasie zbiorów jest argumentem przemawiającym za przechowywaniem warzyw. Należy jednak pamiętać, że do przechowywania powinno się przeznaczać tylko ziemniaki dobrej jakości.

 

Higiena przede wszystkim

Specjaliści od przechowalnictwa radzą, żeby przed rozpoczęciem zbiorów warzyw przeprowadzić inspekcję pól, w celu sprawdzenia stanu zdrowotnego plantacji. W tym roku w wielu rejonach Polski widoczne były zalania na polach. W miejscach, gdzie długo zalegała woda ziemniaki na pewno nie nadają się do długiego przechowywania. Są one najczęściej zainfekowane przez patogeny i w ogólne nie powinny znaleźć się w przechowalni. Zbiór porażonych warzyw spowoduje rozprzestrzenianie się chorób na całą partię materiału. Warto pamiętać, że patogeny te przenoszą się nie tylko na samych ziemniakach, ale też na kombajnach, środkach transportu, sortownikach czy innych urządzeniach służących do załadunku. Jeśli w trakcie sezonu z przechowalni były sprzedawane ziemniaki, wśród których zdarzały się porażone bulwy, należy zdezynfekować maszyny, skrzyniopalety lub całe komory, żeby zapobiec porażeniu surowca z nowych zbiorów. Do tego celu można użyć środków dezynfekujących na bazie wody utlenionej lub jonów srebra.

Wielkość pryzmy

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Wysokość składowanych warzyw musi być dostosowana do odmiany i warunków panujących w danym obiekcie, a także zależy od długości przechowywania. Jeśli na bulwach, cebulach czy korzeniach nie ma objawów odgnieceń to oznacza, że wysokość składowania jest odpowiednia. Specjaliści zalecają, żeby w komorze namalować na ścianach linię wysokości załadunku, żeby operatorzy w trakcie ładowania jej nie przekraczali, bo to może później powodować uszkodzenia przechowywanych ziemniaków czy cebuli. Praktycznym rozwiązaniem jest też namalowanie linii na posadzce, na której rozstawiane są kanały wentylacyjne. W trakcie usypywania pryzm należy kontrolować czy nie nastąpiło przesunięcie kanałów. Jeśli któryś z kanałów nie będzie drożny, to zaburzona będzie wentylacja całego przechowywanego produktu. Bardzo ważna jest też od samego początku przechowywania kontrola temperatury. Już na etapie załadunku powinno się równomiernie rozmieścić czujniki temperatury. Dla ułatwienia kontroli pomiarów warto czujniki ponumerować i zapisać który z nich trafił w jaką część pryzmy. Takie praktyczne rozwiązania pozwolą uniknąć strat w trakcie przechowywania.

Przed rozpoczęciem zbiorów warzyw warto przeprowadzić inspekcję pól, w celu sprawdzenia stanu zdrowotnego plantacji. W miejscach, gdzie długo zalegała woda ziemniaki na pewno nie nadają się do długiego przechowywania. Są one najczęściej zainfekowane przez patogeny. Zbiór porażonych warzyw spowoduje rozprzestrzenianie się chorób na całą partię materiału.

Opracowała

Aleksandra Andrzejewska

 

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]