AktualnościUprawa kalafiora w małopolskim gospodarstwie

Uprawa kalafiora w małopolskim gospodarstwie

Małopolskie zagłębie warzywnicze jest znane w całej Polsce. Warzywa są uprawiane tutaj od wielu pokoleń, a  gospodarstwa ogrodnicze ewaluują w błyskawicznym tempie. Pomaga w tym rozwój technologii, który wpływa na poprawę efektywności gospodarowania oraz wzrost opłacalności produkcji rolniczej.

Dawid i Sylwia Kisiel ze Złotnik (gm. Igołomia-Wawrzeńczyce) zajmują się uprawą warzyw kapustnych i korzeniowych na łącznej powierzchni 30 ha.

Dawid Kisiel, producent warzyw
Dawid Kisiel, producent warzyw ze Złotnik

Sezon produkcyjny w tym gospodarstwie rozpoczyna się uprawą warzyw kapustnych w nieogrzewanych tunelach foliowych (typ igołomski), a kończy warzywami przeznaczonymi do długiego przechowywania. W rodzinnym gospodarstwie Kisielów produkcja realizowana jest głównie w obrębie warzyw kapustnych – uprawa kalafiora zajmuje powierzchnię ok. 6 ha.

Plantacja kalafiora
Plantacja kalafiora

W doborze odmian kalafiora występują m.in. mieszańce kiłoodporne: Clarina, Claforsa, o podobnej liczbie wegetacji 75-80 dni.

Na tej plantacji uprawiane są kalafiory kiłoodporne
Na tej plantacji uprawiane są kalafiory kiłoodporne

Rozsada warzyw jest produkowana samodzielnie przez ogrodników. Rośliny kalafiora były sadzone 18 kwietnia. Jak twierdzi D. Kisiel, w tym roku konieczne było przetrzymanie rozsady w mnożarce, o 2, 3 tygodnie, ze względu na bardzo niekorzystną aurę w kwietniu. W chwili sadzenia rośliny były już przerośnięte, ale nie miały problemów z przyjęciem się do ziemi. 

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Sadzenie roślin w tym gospodarstwie odbywa się czterorzędową sadzarką Checci & Magli
Sadzenie roślin w tym gospodarstwie odbywa się czterorzędową sadzarką Checci & Magli

Rozsada była sadzona czterostanowiskową sadzarką Checchi & Magli w rozstawie 68 cm x 50 cm. Przed planowanym terminem sadzenia ogrodnik zastosował nawożenie NPK: 5-15-30 w ilości 300-400 kg, i dokorzeniowo nawóz YaraMila Complex w ilości 200-300 kg.

Nawożenie nalistne było realizowane w oparciu o zalecenia specjalistów z firm Osadkowski oraz Cosmocel.

Więcej szczegółów przeczytają Państwo w najbliższym wydaniu miesięcznika Warzywa.

Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Prenumarata "Warzywa" 2020 - pakiet

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]