Małopolskie zagłębie warzywnicze jest znane w całej Polsce. Warzywa są uprawiane tutaj od wielu pokoleń, a gospodarstwa ogrodnicze ewaluują w błyskawicznym tempie. Pomaga w tym rozwój technologii, który wpływa na poprawę efektywności gospodarowania oraz wzrost opłacalności produkcji rolniczej.
Dawid i Sylwia Kisiel ze Złotnik (gm. Igołomia-Wawrzeńczyce) zajmują się uprawą warzyw kapustnych i korzeniowych na łącznej powierzchni 30 ha.


Sezon produkcyjny w tym gospodarstwie rozpoczyna się uprawą warzyw kapustnych w nieogrzewanych tunelach foliowych (typ igołomski), a kończy warzywami przeznaczonymi do długiego przechowywania. W rodzinnym gospodarstwie Kisielów produkcja realizowana jest głównie w obrębie warzyw kapustnych – uprawa kalafiora zajmuje powierzchnię ok. 6 ha.


W doborze odmian kalafiora występują m.in. mieszańce kiłoodporne: Clarina, Claforsa, o podobnej liczbie wegetacji 75-80 dni.


Rozsada warzyw jest produkowana samodzielnie przez ogrodników. Rośliny kalafiora były sadzone 18 kwietnia. Jak twierdzi D. Kisiel, w tym roku konieczne było przetrzymanie rozsady w mnożarce, o 2, 3 tygodnie, ze względu na bardzo niekorzystną aurę w kwietniu. W chwili sadzenia rośliny były już przerośnięte, ale nie miały problemów z przyjęciem się do ziemi.


Rozsada była sadzona czterostanowiskową sadzarką Checchi & Magli w rozstawie 68 cm x 50 cm. Przed planowanym terminem sadzenia ogrodnik zastosował nawożenie NPK: 5-15-30 w ilości 300-400 kg, i dokorzeniowo nawóz YaraMila Complex w ilości 200-300 kg.
Nawożenie nalistne było realizowane w oparciu o zalecenia specjalistów z firm Osadkowski oraz Cosmocel.
Więcej szczegółów przeczytają Państwo w najbliższym wydaniu miesięcznika Warzywa.
Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl