765×100 – UPL – XenTari-DiPel

Z wizytą u producenta rozsad

Rozsada warzyw

Grupa Producentów Rozsad Krasoń przy współudziale firmy FMC, ProCam oraz firm hodowlano-nasiennych (Bejo Zaden, Enza Zaden, Sakata, Seminis i Syngenta) zaprosiła 26 lutego przedstawicieli zakładów przetwórczych i plantatorów do swojego zakładu produkcyjnego w miejscowości Święta koło Złotowa na północy Wielkopolski.

Nowoczesne zaplecze produkcyjne
S
potkanie rozpoczęto wycieczką po 6-hektarowym obiekcie. Jest to jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów szklarniowych w Polsce i jeden z kilku w Europie. Znajduje się tu hala spedycyjna, nowoczesna kotłownia miałowa, zbiornik buforowy i sztuczny zbiornik stanowiący rezerwuar wody deszczowej zbierającej się na dachu szklarni. Obiekt w Świętej jest całkowicie zautomatyzowany – od mycia i dezynfekcji tac, przez przygotowanie podłoża, wysiew oraz rozstawianie tac w szklarni jest zmechanizowane. Znajduje się tu również automatyczna maszyna do cięcia rozsady selera i automatyczne ramiona do podlewania roślin. Pracownicy jedynie nadzorują i kontrolują pracę maszyn. Szklarnia wyposażona jest w doświetlenie na poziomie 7000 lx (z możliwością regulowania natężenia światła), zalewowy system nawadniania, podgrzewaną posadzkę i system dozowania dwutlenku węgla.
Pod koniec lutego w poszczególnych nawach można było zobaczyć rośliny w różnej fazie wzrostu od wysianych tac, przez wschodzące rośliny kapustne czy seler po spore już siewki licznych gatunków warzyw gruntowych – przede wszystkim kapustnych, ale też buraka ćwikłowego, selera, pietruszki naciowej czy cebuli.

Verimark
Po zwiedzeniu obiektu odbyło się szkolenie poświęcone nowej metodzie zaprawiania warzyw kapustnych produktem Verimark. Wykład na temat szkodników, jakie zagrażają warzywom kapustnym wygłosił Piotr Borczyński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, z oddziału w Zarzeczewie. Zwracał on przede wszystkim na problemy ze zwalczaniem śmietki kapuścianej. Przestrzegał nie tylko przed pierwszym pokoleniem tego szkodnika, ale szczególnie przed II i III, które jesienią może uszkadzać róże brokułów. Prelegent informował, że zabiegi wykonywane za pomocą preparatu Movento przeciwko np. mączlikom również ograniczają żerowanie śmietki. Ponadto nowa zaprawa Verimark również skutecznie zabezpiecza rośliny w pierwszej fazie wzrostu przed tym szkodnikiem. Dobrym rozwiązaniem jest też stosowanie Perlki i środka SpinTor. Spośród innych szkodników wykładowca przestrzegał przed tantnisiem krzyżowiaczkiem, mączlikiem warzywnym i piętnówką kapustnicą.

Marek Dąbrowski z firmy FMC scharakteryzował środek Verimark, którego substancją czynną jest cyazypyr. Ma on szerokie spektrum zwalczanych szkodników. Obecna rejestracja obejmuje wszystkie warzywa kapustne poza kapustą pekińską. Środek wykazuje się natychmiastowym działaniem ochronnym przed żerowaniem szkodników (takich jak np. gąsienice, ćmy, chrząszcze, ryjkowce, muchówki, mączliki, mszyce, wciornastki, śmietka). Prelegent podkreślał, że nowa substancja nie przenosi się do wód gruntowych i nie zalega w glebie. Prelegent scharakteryzował również inne środki z oferty firmy FMC – takie jak Steward 30 WG oraz Coragen 200 SC. Informował również o pozycjonowaniu tych środków w programach ochrony i podkreślał potrzebę przemienności stosowania preparatów w celu zapobiegania powstawaniu odporności. Zalety nowej metody zaprawiania podkreślał również Tomasz Olszewski z firmy ProCam.

Nie możemy wyświetlić tej galerii.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności