Kapusta pekińska to jedno z nielicznych warzyw, które w Polsce opłaca się przechowywać w chłodniach z KA. Główki zebrane jesienią w warunkach kontrolowanej atmosfery mogą w dobrej kondycji przeleżeć do maja. Opłacało się w ten sposób przechowywać kapustę pekińską, ponieważ cena po przechowywaniu była wyższa niż bezpośrednio po zbiorze. Niestety w ostatnich latach nawet po tak długim przechowaniu cena nie zawsze rekompensowała poniesione na tę uprawę koszty. W bieżącym sezonie ceny kapusty pekińskiej są dość wysokie, bo przekraczają 4 zł/kg ale nie wydaje się by mogły one dalej wzrosnąć tak by pokryć koszty długiego przechowywania i gwarantować godziwe zyski. Plantatorzy, którzy mają kapustę w przechowalni raczej będą decydowali się na jej sprzedaż, ponieważ dłuższe przechowanie wiąże się z kosztami energii, które jak wiele innych kosztów również wzrosły w porównaniu z ubiegłym rokiem.
NEWSLETTER
Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl[newsletter_signup_form id=1]