Począwszy na wizytach w gospodarstwach, kończąc na wizytach w zakładach produkcyjnych…

Wizyta Henryka Kowalczyka w zakładzie Polskie Przetwory

Wicepremier Henryk Kowalczyk odwiedził w środę zakład Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Polskie Przetwory” we Włocławku. Celem wizyty było omówienie możliwości produkcyjnych zakładu oraz jego planów na przyszłość. W spotkaniu uczestniczyła także sekretarz stanu Anna Gembicka.

Zakład „Polskie Przetwory” należy do segmentu owocowo-warzywnego Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Jak ocenił wicepremier, zakład ma duży potencjał rozwoju. Podkreślił, że ważne jest to, iż skupuje pomidory i inne surowce od lokalnych rolników.

Perspektywy zakładu z związku z utworzeniem KGS

– Segment owocowo-warzywny to jeden z kilku obszarów działalności Krajowej Grupy Spożywczej S.A., w którym posiadamy już doświadczenie i widzimy drzemiący potencjał. Zamierzamy kontynuować inwestycje w tym segmencie i w zakładzie we Włocławku. Utworzenie Krajowej Grupy Spożywczej otwiera nam nowe możliwości negocjacyjne, co ma przełożyć się na zwiększenie dystrybucji. Mam nadzieję, że już niedługo zobaczymy efekty naszych działań. W planach mamy więc nowe, atrakcyjne produkty – zadeklarował reprezentujący podczas spotkania zarząd Krajowej Grupy Spożywczej S.A. (KGS) prezes Jan Wernicki.

– Dla rolników na Kujawach bardzo ważne jest, że mają odbiorcę swoich produktów w postaci tego stabilnego zakładu. Jego wzmocnienie dzięki utworzeniu Krajowej Grupy Spożywczej przełoży się na możliwości dalszego rozwoju. Będzie się to wiązało z nowymi możliwościami także dla rolników z całego województwa kujawsko-pomorskiego – zapewniła wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.

Oferta zakładu „Polskie Przetwory”

Jak informuje MRiRW, zakład oferuje konsumentom produkty najwyższej jakości, wśród których znajdują się: ketchupy, koncentraty pomidorowe, sosy do dań gotowych, soki, smoothie, passaty oraz dżemy.

Flagowym produktem jest ketchup (łagodny i pikantny), a receptura produktu inspirowana tradycyjnymi przepisami została dostosowana do preferencji smakowych Polaków.

Zakład w swojej ofercie ma również jabłka prażone czy marmolady wieloowocowe. Produkuje także soki Frutuś dedykowane najmłodszym konsumentom. Podstawą każdego soku jest jabłko i marchewka.

Składniki do produktów wytarzanych w zakładzie we Włocławku dostarczają lokalni sadownicy i plantatorzy, dzięki czemu zakład wspiera okolicznych rolników i buduje podstawy patriotyzmu konsumenckiego.

Standardy w zakładzie

Marka „Polskie Przetwory” została doceniona przez konsumentów i fachowców branży spożywczej. Wybrane produkty otrzymały m.in. znak „Poznaj Dobrą Żywność”.

Zakład dba także o najwyższe standardy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, o czym świadczy m.in. certyfikat „International Featured Standards”.

Zakład ma również certyfikat Eko. Produkty oznakowane europejskim logo żywności ekologicznej to dla konsumentów pewność, że produkty spożywcze zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym.

Jaki jest rzeczywisty cel wizyty?

Samo wspieranie krajowych producentów jest godne pochwały. W obecnych czasach niezwykle ważne jest bowiem, by to polskie produkty zajmowały miejsce na półkach sklepowych czy liniach produkcyjnych. Zależy od tego przyszłość wielu gospodarstw…

Przed oczami ukazuje się nam jednak obraz, ostatnio bardzo popularnych, spotkań w gospodarstwach. Owe spotkania nie wnosiły niestety wiele i zdaniem części producentów służyły jedynie poprawie wizerunku. Czy to samo tyczy się również i tej wizyty?

Jakie jest wasze zdanie?

Źródło: MRiRW

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności