Wielkopolska Konferencja Cebulowa

Organizatorzy spotkania pod Wrześnią: Szczepan Grochowski (Bio Agris), Mariusz Kąkol (Seminis), Wojciech Kopeć (Yara Poland), Bartosz Malanowski (Bayer) oraz Adam Rydzyński (Omnivent)

13.01.2020 pod Wrześnią firma Bayer (właściciel marki Seminis) zaprosiła producentów cebuli na konferencję. Firmami współuczestniczącymi w tym wydarzeniu były: Bio Agris, Omnivent oraz Yara Poland. 

O sytuacji na rynku cebuli, wpływie pogody oraz doborze odmian mówił Mariusz Kąkol reprezentujący markę Seminis. Podkreślił, że szczególnie w ostatnich latach na plony cebuli wpływa pogoda. Na zmiany klimatu plantatorzy nie mają wpływu, ale jednym z rozwiązań tej trudnej sytuacji jest dobór odpowiednich odmian. Prelegent zaznaczył, że marka Seminis oferuje pełną gamę odmian cebuli od hiszpańskich po Rijnsburgery. Z odmian w typie hiszpańskim Mariusz Kąkol zachęcał do uprawy odmiany SV4774NW F1, a spośród nowości w typie Rijnsburger polecał m.in. wczesną Shakito F1 oraz dwie późniejsze – Packito F1 (polecana „na worek”) i Bossito F1 (uniwersalna odmiana, może być długo przechowywana, ma zdrowy i silny szczypior, tworzy duże cebule).

Mariusz Kąkol, Seminis

O cebuli w Niemczech

Interesujące informacje z rynku cebuli w Niemczech i Austrii oraz w odniesieniu do rynku w Polsce przekazał ekspert z firmy Bayer – dr Andreas Kurtz. Analizując rynek cebuli w Niemczech prelegent zwrócił uwagę, że największy udział ma cebula z siewu wiosną (10400 ha), ok. 250 ha corocznie przeznaczają na cebulę ozimą. Cebula z dymki zajmuje 390 ha. Udział cebuli uprawianej z rozsady jest niewielki. W uprawie dominują odmiany o żółtej łusce, chociaż ok. 910 ha stanowi uprawa cebul czerwonych i tu obserwowana jest tendencja wzrostowa. Specjalista zwrócił też uwagę, że co roku wzrasta zainteresowanie uprawą cebuli metodą ekologiczną. Obecnie szacuje się, że już ok. 1000 ha cebuli w Niemczech uprawiane jest w ekologii. Uprawy cebuli w Niemczech zlokalizowane są na południu kraju. Mają 25 stacji pakujących cebulę. Na niemieckim rynku pożądane są odmiany tworzące cebule o średnicy 50–70 mm. Aż 95% uprawianych odmian stanowią mieszańce F1. Średnie plony cebuli w Niemczech wynoszą 50 t/ha, a maksymalne plony cebuli specjalista podał w zakresie 80–95 t/ha, z tym, że podkreślił, że uprawy te są nawadniane i wysiewa się na nich 3,8–4,2 jednostki/ha. Minimalne plony cebuli w Niemczech to 25–45 t/ha, zbierane są one z pól bez nawadniania, a norma wysiewu w tym przypadku wynosi 2,7–3,3 jednostki/ha. Mniej sieja na polach, na których nie mają możliwości nawadniania.

Dr Andreas Kurtz

Spośród zagrożeń w uprawie cebuli w Niemczech prelegent informował o problemie wycofywania zapraw nasiennych. Sporym problemem jest też fusarium. Specjalista informował, że niemieccy plantatorzy w przechowalni stosują środek na Fusarium aquastrore, który zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.

Wojciech Kopeć z firmy Yara Poland mówił o strategii nawożenia cebuli. Prelegent przestrzegał, żeby nie podlewać na wschody bo to powoduje zaskorupienie gleby. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest nawadnianie przed siewem. Wojciech Kopeć mówił też o koszcie składnika w poszczególnych nawozach, a także o wyborze formy składnika. Polecał stosowanie nawozu bezchlorkowego YaraMila Complex, ze względu na to że 25% fosforu jest w nim zawarte w formie polifosforanu, która jest łatwiej przyswajalna przez rośliny. Analiza gleby metodą ogrodniczą, daje informację nie tylko o pH, ale też o zawartości wapnia. W celu uzupełnienia mikroskładników specjalista rekomendował stosowanie nawozu YaraVita Brassitrel Pro. Prelegent przestawił również bardzo szczegółowo kalkulację cebuli. Więcej szczegółów na ten temat zamieścimy wkrótce.

Wojciech Kopeć, Yara Poland

Bartosz Malanowski z firmy Bayer mówił o ochronie cebuli przed chorobami i szkodnikami. Informował, że największym problemem ostatnich lat jest susza. Przebieg pogody sprzyjał nadmiernemu rozwojowi szkodników. W uprawie cebuli spory problem stanowiło zwalczanie wciornastków. W tym roku plantatorzy mają do dyspozycji środek Movento. Bartosz Malanowski zaznaczył, że skuteczność tego środka ściśle zależy od warunków w jakich jest stosowany. Podkreślał, że wykonując zabiegi tym środkiem ważne jest, żeby rośliny były w dobrej kondycji i nie były narażone na stres związany z suszą. Polecał stosowanie tego środka z dodatkiem zwilżacza. Movento działa wyłącznie systemicznie. Musi krążyć wraz z sokami rośliny. Prelegent wspomniał też o środku Decis, który należy do pyretroidów. W ochronie cebuli przed wciornastkiem specjalista zalecał wykonać pierwszy zabieg pyretroidem, a po 2 dniach zastosować Movento. Spośród innych środków w ochronie cebuli rekomendował on np. Infinito 687,5SC – w walce z mączniakiem rzekomym i alternariozą, a także Fandango 200 EC – jako rozwiązanie na mączniaka i zgniliznę szyjki. Preparat ten wykazuje też działanie ograniczające rozwój Stemphylium. W celu zwalczania tej choroby prelegent polecał też Luna Experience 400 SC.

Bartosz Malanowski, Bayer

Szczepan Grochowski z firmy Bio Agris przedstawił 3 produkty z oferty firmy, polecane do stosowania m.in. w cebuli. Jako rozwiązanie na różowienie korzeni polecał on biofungicyd Polyversum WP. Podkreślił, że w przypadku tego środka ważne jest odpowiednie przygotowanie roztworu. Opryskiwacz musi być czysty, tzn. muszą być zdezaktywowane fungicydy, których pozostałości mogą być w zbiorniku. Woda do zabiegu powinna być ciepła. pH cieczy roboczej nie powinno być wysokie. Przedstawiciel firmy polecał też środek Blackjak, który poprawia kiełkowanie nasion, stymuluje wzrost korzeni i poprawia pobieranie składników pokarmowych. Ponadto zaprezentował on środek Protector, który nie jest zwilżaczem, ale przylepiaczem. W uprawie cebuli rekomendował stosowanie tego środka na minimum 24 godziny przed planowanym zabiegiem herbicydowym. Zaznaczył, że w zabiegu tym oprócz cebuli pokryte zostają też chwasty, ale przekonywał, że chwasty rosną szybciej niż cebula i dzięki temu powłoka Protectora chroni cebulę przed herbicydem, a na chwstach jest już ona na tyle naruszona (pinolen w trakcie wzrostu roślin jest rozrywany), że przestają być one chronione przed herbicydem.

Szczepan Grochowski, Bioagris

Ostatni z wykładów na spotkaniu pod Wrześnią przedstawił Adam Rydzyński z firmy Omnivent. Wyjaśniał on jakie są sposoby przechowywania cebuli. Podkreślił, że przechowalnia to nie szpital i nie powinno się w niej składować cebuli porażonej przez choroby. Planując przechowywanie cebuli już na etapie wyboru odmiany powinno się sięgać po te, które nadają się do przechowywania. Produkt, który trafi do przechowalni nie będzie lepszy może być tylko gorszej jakości. Dysponując systemem wentylacyjnym jesteśmy w stanie jedynie zminimalizować te straty.

Adam Rydzyński, Omnivent

Specjalista wyjaśniał, dlaczego tak istotne jest ułożenie kanałów w komorze oraz jakie są wady i zalety poszczególnych sposobów przechowywania. Mówił jak ważne jest, żeby zadbać o właściwe wentylowanie cebuli od początku załadunku przechowalni. Zwracał uwagę na wiele istotnych szczegółów np. budowę i ustawienie kanałów wentylacyjnych czy budowę i ustawienie skrzyniopalet. Prelegent pokazał ciekawy moduł do osuszania cebuli w skrzyniopaletach, żeby uniknąć problemu skraplania się pary wodnej po wyjęciu cebuli z komory przechowalniczej.

Aleksandra Andrzejewska

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności