AktualnościŚmietka kapuściana – kolejne pokolenie

Śmietka kapuściana – kolejne pokolenie

Tegoroczna pogoda panująca na południu Polski zaskakuje ogrodników, którzy takiej aury nie pamiętają w XXI w. Wszelkie zasady i tradycyjne terminy związane z ochroną roślin muszą bardzo zweryfikować. Tak jest m.in. z ochroną warzyw kapustnych przed kolejnym pokoleniem śmietki kapuścianej.

Kilka ostatnich, bardzo ciepłych, nawet upalnych sezonów było powodem znacznych zmian w agrotechnice, w tym ochronie roślin warzywnych. Ogrodnicy zdążyli się już przyzwyczaić do nowych reguł.

Tymczasem tegoroczny, zimny maj (najchłodniejszy od 30 lat), chłodne czerwiec i lipiec (nocami temperatura spada do 8–9°C) sprawiają, że przesuwają się tradycyjne terminy występowania szkodników. Rozwój poszczególnych generacji się wydłuża, ze względu na niską temperaturę, ale liczebność populacji wcale nie maleje. Przyczyną wzrostu nasilenia zagrożenia są problemy z określeniem optymalnego terminu ochrony, w efekcie nietrafienia czasowego z zabiegiem. Dlatego też zdarza się często, że chemiczna ingerencja trafia na stadium, które jest odporne na zastosowane środki (np. jaja, czy poczwarki).

Po raz kolejny powtarzam, przy takich zmiennościach pogodowych nie można postępować rutynowo, jak latami. Konieczna jest systematyczna lustracja upraw i analiza sytuacji, aby przeprowadzony zabieg był biologicznie oraz ekonomicznie uzasadniony, a przede wszystkim – skuteczny.

Literatura podaje, że drugie pokolenie śmietki kapuścianej rozwija się na przełomie czerwca i lipca, wtedy też z jaj (1,1 mm długości, 0,3 mm średnicy, białawych o powierzchni osłonki jajowej przypominającej powierzchnię płaszcza ślimaka, for. 1) wylęgają się larwy. W tym roku kolejna generacja tego szkodnika wystąpiła na południu Polski w drugiej dekadzie lipca. Obserwuję na liściach kapust, kalafiorów liczne świeże jaja śmietki w złożach po kilka sztuk (fot. 2) lub pojedynczo, chociaż w niektórych przypadkach rozwój embrionalny jest już bardzo zaawansowany.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
lub w złożach po kilka sztuk, równolegle przylegają do siebie
Fot. 2. … lub w złożach po kilka sztuk, równolegle przylegają do siebie

Z niektórych jaj wylęgają się larwy (białawe, opalizujące, przez powłoki widać wnętrzności larwy; fot. 3, 4).

Larwa tuż po wylęgu z jaja, przez osłonki ciała widoczny ciemniejszy sztylet w przedniej jego części
Fot. 3. Larwa tuż po wylęgu z jaja, przez osłonki ciała widoczny ciemniejszy sztylet w przedniej jego części
Trójkątne wyrostki na końcu ciała larwy śmietki
Fot. 4. Trójkątne wyrostki na końcu ciała larwy śmietki

Jest to optymalny termin do przeprowadzenia zabiegu – jeszcze taniego – przy użyciu wybranego, z zarejestrowanych, środków pyretroidowych (patrz „Program Ochrony Roślin Warzywnych na 2020 r.”).

Delmetros - banerWylegające się larwy początkowo znajdują się na powierzchni liści, dlatego zabieg środkiem powierzchniowym jest uzasadniony, a trafienie w punkt może przyczynić się do zniszczenia znacznej liczby larw, zanim zaczną wyrządzać szkody. Młode larwy przemieszczają się dość wolno (są beznogie) po powierzchni rośliny i przebywają na niej do kilkadziesięciu godzin, nim wgryzą się do nerwów głównych liści, główek kapust głowiastych, pekińskiej czy brukselskiej. W przypadku kalafiorów i brokułów żerują w głąbie róż i głąbikach różyczek. Stwierdzenie obecności larwy eliminuje róże z przetwórstwa.

Zwłoka z zabiegiem do momentu, gdy larwy wgryzą się już w głąb organów rośliny, będzie skutkowała koniecznością użycia do ochrony roślin znacznie droższych środków układowych lub wgłebno-translaminarnych, jak Benevia 100 OD czy Verimark 200 SC. 

Tekst i foto: Katarzyna Kupczak

Ze środków ochrony roślin należy korzystać zachowaniem bezpieczeństwa. Przed Każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć szczególną uwagę na stosowane zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i symbole ostrzegawcze umieszczone w etykietach oraz przestrzegaj zalecanych środków bezpieczeństwa.

Katarzyna Kupczak
Katarzyna Kupczak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Krakowie. Bezpośrednio po ukończeniu studiów (w 1995 r.), ze specjalnością „ochrona roślin”, podjęła pracę w wydawnictwach – Plantpress Sp. z o.o i Agrosan Sp. z o.o., w których realizuje swą pasję – upowszechnianie wśród rolników wiedzy na temat ochrony roślin. W dorobku redaktorskim, poza licznymi popularyzatorskimi artykułami publikowanymi na łamach czasopism: „Hasło Ogrodnicze”, „MPS Sad”, „Warzywa”, „Szkółkarstwo”, „Farmer”, „Informator Sadowniczy”, ma ponad 50 książek, w tym wiele praktycznych monografii propagujących uprawę roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych oraz atlasów chorób i szkodników roślin rolniczych (w tym ogrodniczych). Jej główną wizytówką są wydawane co roku od przeszło dekady autorskie programy ochrony roślin sadowniczych i warzywniczych.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl