Podczas spotkania z ogrodnikami w Iwkowej (Małopolska) w dniu 1 czerwca, omówiono wiele ciekawych zagadnień związanych z ochroną biologiczną ogórka w uprawie pod osłonami oraz dezynfekcją obiektów. Organizatorem czerwcowego wydarzenia była firma Bayer (marki Seminis & De Ruiter) przy współpracy z firmami: Koppert, Grodan.
Podczas spotkania w Iwkowej Joanna Czylok z firmy Koppert mówiła o ważnych aspektach związanych z myciem i dezynfekcją obiektów uprawowych. Dużo uwagi poświęciła także ochronie biologicznej ogórków w uprawie pod osłonami.


Początek bieżącej uprawy warzyw (ogórek, pomidor) pod osłonami zwykle zaczyna się jeszcze w poprzednim sezonie, czyli w chwili, gdy trwają prace porządkowe m.in. usuwanie resztek roślinnych, mat uprawowych. Również wtedy przeprowadzane są czynności związane z myciem i dezynfekcją m.in. obiektów, wózków transportowych. Na tym etapie warto zwrócić szczególną uwagę na dezynfekcję. Dlaczego?
Kilka zasad dot. dezynfekcji obiektów uprawowych
Czysty start w uprawie = mniej problemów w sezonie
- Preparat do dezynfekcji nanosić na czystą i suchą powierzchnię;
- Stosować odpowiednie stężenie preparatu, przestrzegać czasu działania, utrzymać zalecaną temperaturę, pH roztworu. Przestrzegać zaleceń producenta;
- Aby dobrze zwilżyć powierzchnie chropowate, spenetrować mikrospękania, szczeliny i wszelkie zakamarki, należny podawać ciecz razem ze środkiem zmniejszającym napięcie powierzchniowe. Preparaty przeznaczone do dezynfekcji (z pominięciem kwasów i podchlorynu sodowego) mają dobre właściwości zwilżające pod rozcieńczeniu w wodzie i nie jest konieczne dodawanie do nich zwilżaczy.
- Bezpieczeństwo dla uprawy i biologii! Stosujemy preparaty, które nie będą miały negatywnego wpływu na organizmy pożyteczne oraz uprawę. Warto często przypominać pracownikom o podstawowej higienie rąk, czyszczeniu obuwia, zmiany odzieży roboczej.
Podczas spotkania z ogrodnikami w Iwkowej Joanna Czylok (Koppert) zwróciła uwagę, by na początku sezonu rozwiesić taśmy lepowe w dość nietypowych miejscach (w dolnej części słupa), pomogą one w wyłapaniu szkodników, które przezimowały w obiekcie. W zależności od potrzeb, w ofercie firmy Koppert, są różne kolory taśm (Rollertrap), z klejem suchym lub mokrym.
Na początku sezonu uprawowego, po wprowadzeniu roślin do obiektów, obserwujemy sporą aktywność drobnych muszek, wówczas mamy do czynienia z ziemiórkami czy brzegówki. Uszkadzają one korzenie i, są wektorami chorób grzybowych. Warto pamiętać, że początek sezonu, to ważny moment, by zadbać o zdrowy system korzeniowy roślin. Specjalistka z firmy Koppert zaleciła stosowanie grzybów Trichoderma harzianum (Trianum), które chronią przed chorobami przenoszonymi przez glebę, w tym Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Sclerotinia i Microdochium.


Najgroźniejszymi szkodniki w uprawie ogórka są: przędziorek, wciornastek, mączlik szklarniowy oraz ziemiórka, miniarka, mszyce i zmiennik (w ostatnim czasie).
Przędziorek. Ze względu na ich szybki cykl rozwojowy mogą powodować duże straty. Ich rozwojowi sprzyja m.in.: niska wilgotność i wysoka temperatura powietrza oraz intensywne promieniowanie słoneczne. Objawy żerowania szkodnika widoczne są na blaszce liściowej w postaci charakterystycznych drobnych, żółtych plam. Po rozstawieniu rozsady ogórka w obiekcie uprawowym zapobiegawczo warto rozwiesić saszetki N. californicus (Spical Plus). W przypadku wystąpienia ognisk szkodnika warto zaaplikować preparat Spidex, zawierający drapieżne roztocza Phytoseiulus persimilis. Należy pamiętać, że introdukcję, ze względu na szybkie namnażanie szkodnika, należy powtórzyć trzy, cztery razy w odstępach cotygodniowych, do momentu uzyskania przewagi P. persimilis nad przedziorkiem.
Wciornastek. Wciornastki żerują na liściach – nakłuwają komórki skórki, odżywiając się ich sokiem komórkowym. W wyniku ich żerowania na liściach pojawiają srebrnoszare plamki oraz czarne punkty – ekskrementy szkodników. Wciornastki mogą również uszkadzać kwiaty i owoce. Ponadto są wektorami wirusów. Pomocne w wykrywaniu obecności wciornastków są niebieskie tablice lepowe, które należy rozwieszać w szklarni bezpośrednio po posadzeniu roślin na miejsce stałe. Skuteczną metodą zwalczania wciornastków jest wprowadzenie m.in. drapieżnych roztoczy do uprawy ogórków pod osłonami. Introdukcję organizmów pożytecznych warto rozpocząć dwa, trzy tygodnie od wstawienia rozsady do obiektu uprawowego. Zapobiegawczo warto zastosować saszetki zawierające drapieżne roztocze Amblyseius swirskii. Do walki z wciornastki dobrze sprawdzi się także Entonem, produkt zawierający pożyteczne nicienie Steinernema feltiae. Ciekawym rozwiązaniem jest także NoFLY, biologiczny środek owadobójczy z zarodnikami grzyba Paecilomyces fumosoroseus szczepu FE9901. Bardzo dobrze zwalcza mączliki i wciornastki w uprawie pod osłonami.
Z nowości oferowanych przez Koppert jest m.in. Vaxiplant SL, zawierający laminarynę – związek z grupy polisacharydów) – pobudza i stymuluje naturalne mechanizmy odporności roślin.