yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

  • sketch agrosimex ochrona
  • pantoea agrosimex intermag

  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
OchronaOchrona biologiczna przed szkodliwymi gąsienicami - bezpiecznie i bez pozostałości

Ochrona biologiczna przed szkodliwymi gąsienicami – bezpiecznie i bez pozostałości

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Wysokie wymagania rynku, dotyczące poziomu pozostałości ś.o.r. zmuszają producentów warzyw do poszukiwania nowych metod ochrony, które ograniczyłyby liczbę zabiegów wykonywanych konwencjonalnymi insektycydami. Coraz większą popularność zyskują preparaty zawierające entomopatogeniczne bakterie Bacillus thuringiensis. Przykładem takich środków dostępnych na polskim rynku są DiPel®
i XenTari
®.

DiPel® i XenTari® – to insektycydy biologiczne zawierające w swoim składzie jeden z najdłużej wykorzystywanych w ochronie roślin szczepów Bacillus thurigiensis, podgatunek kurstaki – ABTS-351 (DiPel®) i podgatunek aizawai szczep ABTS-1857 (XenTari®).  Cechą wyróżniającą B. thuringiensis od blisko spokrewnionych gatunków bakterii jest zdolność syntezy białkowych toksyn krystalicznych Cry i Cyt o aktywności owadobójczej.

Bacillus thuringiensis powoduje zakażenie przewodu pokarmowego bezkręgowców. Na skutek działania białek krystalicznych dochodzi do paraliżu układu pokarmowego bądź paraliżu ogólnego, larwa owada zaprzestaje żerować i umiera. Podczas sporulacji (wytwarzania przetrwalników) w komórce bakteryjnej powstaje jeden lub kilka białkowych kryształów zawierających od 1 do 5 nieaktywnych form toksyn Cry i Cyt. W jelicie środkowym owada kryształ ulega rozpuszczeniu i następuje proteolityczna aktywacja protoksyn do formy czynnej. Poszczególne szczepy Bacillus thuringiensis różnią się formami białek Cry, ich odpowiednio dobrane proporcje wykazują wysoką skuteczność wobec szkodników warzyw, sadów jak również roślin ozdobnych.

DiPel® i XenTari® nie indukują pojawienia się odporności u owadów (odnotowano tylko jeden przypadek wystąpienia odporności w historii stosowania). DiPel® i XenTari® są produktem fermentacji, stanowiącym mieszaninę nierozpuszczalnych białkowych toksyn krystalicznych. Wytwarzane są w USA w nowoczesnych fabrykach spełniających najwyższe światowe standardy. Każda partia preparatów jest objęta ścisłym procesem kontroli jakości z testem biologicznym na żywych larwach Trichopulsia ni. Środki należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic.

Zabieg  najlepiej wykonać w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2), w przypadku większości gatunków warzyw w dawce 1kg/ha. Odstęp między zabiegami powinien wynosić co najmniej 6 dni. Preparaty mają działanie selektywne, nie mają wpływu na owady zapylające i środowisko naturalne.  DiPel® i XenTari® posiadają rejestrację w 60 krajach na  świecie w ponad 300 rodzajach upraw.
W Polsce zarejestrowane są do zwalczania szkodników  na warzywach takich jak: kapusta głowiasta, kalafior, pomidor, papryka, cebula, ogórek i wiele innych.  Preparatów tych nie dotyczy okres karencji, dlatego też można je stosować do ochrony przed szkodnikami z rzędu Lepidoptera nawet w okresie bliskim zbiorów warzyw.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl