Tańsze warzywa. Analiza cen z pierwszego kwartału 2020 i 2021 r.

Fot. Pixabay

Jak podaje portal MondayNews warzywa potaniały o średnio o pięć procent. Spośród 10 sprawdzanych produktów, aż w ośmiu odnotowało spadki (dotyczy I kwartału 2020 r. i 2021 r), wśród nich najbardziej ucierpiały: cebula – ok. 24 proc., buraki – ponad 18 proc., a także ziemniaki – niecałe 16 proc.

Według raportu Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH, w I kwartale br. ceny warzyw w sklepach spadły średnio o 4,9 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ub.r. Największy spadek cen warzyw odnotowano w cebuli, burakach, ziemniakach. Tymczasem podrożała cukinia – o 7,3 proc., jak również papryka – o 2 proc.

Jak komentuje Witold Boguta z Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw: Głównym czynnikiem spadku cen warzyw w relacji rocznej był zróżnicowany poziom plonów w latach 2019-2020. Do tego konsumenci rok temu zaopatrywali się głównie w artykuły trwałe, takie właśnie jak cebula, buraki i ziemniaki. Niechętnie kupowali produkty świeże, zwłaszcza najszybciej psujące się gatunki warzyw, jak cukinia czy papryka.

Ceny warzyw w pierwszym miesiącach 2020 r były drogie nie ze względu na rozpoczynającą się pandemię, lecz suszy, której doświadczyliśmy w 2019 r. W 2020 roku suszy nie było, więc obecne zapasy warzyw są wyższe. Ich ceny są więc niższe niż przed rokiem. Dotyczy to szczególnie krajowych produktów, czyli ziemniaków, cebuli i buraków. W przypadku cukinii i papryki zdecydowanie bardziej zależni jesteśmy od importu. Na początku tego roku warunki agrometeorologiczne Południowej Europy nie były sprzyjające, co może tłumaczyć podwyżki cen – wyjaśnia Jakub Olipra z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska.

Należy podkreślić, iż z roku na rok drożeją koszty produkcji m.in.: nawozy, środki ochrony, energia. Nie ma także taniej siły roboczej, koszt robocizny również jest coraz wyżej notowany.

Dr Paweł Kraciński wyjaśnia, że dotychczasowe spadki w relacji rocznej wynikały z tego, że potaniały podstawowe gatunki warzyw tj. mające największy udział w sprzedaży i jednocześnie produkowane w Polsce. Ekspert informuje, że w najbliższym czasie będzie wchodzić na rynek krajowa produkcja. To powinno przekładać się na kolejne obniżki cen dla konsumentów.

Ceny warzyw bardzo silnie zależą od warunków agrometeorologicznych. W tym roku, przynajmniej w najbliższych miesiącach, nie grozi nam susza. Oznacza to, że zbiory będą później niż zwykle, ale prawdopodobnie okażą się wyższe niż przed rokiem. W konsekwencji ceny mogą początkowo wzrosnąć w ujęciu rocznym. Niemniej potem zwiększona podaż będzie oddziaływać w kierunku ich spadku – prognozuje ekspert z Credit Agricole Bank Polska.

Dane pochodzą z raportu międzynarodowej agencji badawczo-analitycznej Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH. Do porównania łącznie zestawiono blisko 6 tys. cen detalicznych 20 najpopularniejszych warzyw i owoców z I kwartału 2021 roku i analogicznego okresu ub.r. Analizą objęto największe na rynku formaty, tj. dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash & carry.

Źródło: MondayNews

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności