Wysokie koszty produkcji dają się odczuć także hiszpańskim producentom warzyw z regionu Estremadury. Wysokie ceny jak i brak deszczu pozwoliły wynegocjować u odbiorców lepszą cenę niż w roku poprzednim. Na ile mogą liczyć tamtejsi rolnicy?
W wyniku niesprzyjających okoliczności, przedsiębiorcy wraz z rolnikami doszli do porozumienia. Za tonę pomidorów producenci otrzymają 102 euro, czyli o 24 więcej niż w ubiegłym roku. Przyczyniły się do tego znacznie większe koszty produkcji, z którymi rolnicy muszą się aktualnie liczyć. W zależności od upraw są one o 30 lub nawet w niektórych przypadkach, o 50 procent większe.
Ponadto, na decyzję wpłynęły niesprzyjające warunki pogodowe. Prognozy przewidują brak deszczu w nadchodzącym okresie, co także nie pozostanie bez wpływu. Obie strony uznały, że w takich okolicznościach porozumienie jest konieczne.
Aktualna sytuacja jest z pewnością trudna dla każdego. Odbiorcy naszych produktów muszą liczyć się z tym, jakie koszty aktualnie ponoszą rolnicy. Jeśli tego nie uwzględnią w niedalekiej przyszłości część z producentów może zwyczajnie nie dać rady i produkcja się zmniejszy. A popyt na warzywa, w tym przypadku pomidory, jest duży.
Co prawda rozmowy często nie przynoszą zamierzonych efektów, czego przykładem są liczne protesty – zarówno w Polsce jak i w innych krajach. Jednak przedsiębiorcy powinni brać pod uwagę jak ciężko jest wyprodukować wysokiej jakości produkt. Jeśli tego nie zrobią, w przyszłości nie powinni się dziwić, czemu nie mają dostępu do warzyw.
Jednak wiemy jak to wygląda w praktyce… Każdy chce dla siebie jak najwięcej i często porozumienie jest po prostu nieosiągalne.
Źródło: hoy.es