reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Strona głównaAktualnościBezpieczna produkcja szklarniowa. Jak wyeliminować zagrożenia? Zapis webinarium

Bezpieczna produkcja szklarniowa. Jak wyeliminować zagrożenia? Zapis webinarium [30.01.2024]

Czy z ubezpieczenia szklarniowego można pokryć koszty likwidacji szkody i odtworzenia produkcji? Czy można jeszcze znaleźć solidną i trwałą konstrukcję szklarni na lata? Jak radzić sobie z wirusem ToBRFV w uprawie pomidorów szklarniowych? Na te i na inne pytania odpowiedzieliśmy podczas webinarium “Bezpieczna produkcja szklarniowa”, które odbyło się 30 stycznia 2024 roku.

Bezpieczeństwo upraw szklarniowych

W całej produkcji roślinnej to uprawy szklarniowe dają możliwość zbierania największego plonu z jednostki powierzchni, ale wymagają przy tym największych nakładów. Inwestycja w szklarnie produkcyjne to potężny wysiłek finansowy i organizacyjny, dlatego bezpieczeństwo upraw szklarniowych ma szczególne znaczenie.

reklama
Baner PORW 2025

Dotyczy to zarówno samych obiektów produkcyjnych, jak i urządzeń technicznych, przy których wyborze warto postawić na sprawdzoną jakość. Ze względu na wysoką wartość konstrukcji i wyposażenia konieczne jest objęcie ich dobrą ochroną ubezpieczeniową, ale także samej uprawy, której grożą liczne niebezpieczeństwa.

Roślinom w szklarni grożą nie tylko zdarzenia losowe i zjawiska pogodowe, ale także nowe choroby i szkodniki. Wyzwaniem dla producentów szklarniowych bywa też sytuacja na rynku warzyw, a także środków do ich produkcji. Podczas webinarium zaproszeni eksperci wyjaśnili, jak można wyeliminować lub ograniczyć niektóre zagrożenia, a także od których ryzyk można i trzeba się ubezpieczyć.

Jakie tematy poruszyliśmy?

Na pytania dotyczące pierwszego na rynku specjalistycznego ubezpieczenia upraw pod osłonami HORTISECUR® G, jego zakresu i konstrukcji odpowiedział Michał Kłobus, menadżer ds. ubezpieczeń ogrodniczych firmy AgroRisk Polska – KLIKNIJ.

Następnie głos zabrał dr Janusz Mazurek z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który jest koordynatorem w Centrum Innowacyjnych Technologii, reprezentuje też Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej. Specjalista wyjaśnił jakie znaczenie ma solidna i trwała konstrukcja szklarni z punktu widzenia użytkownika – KLIKNIJ.

Kolejnym tematem, który poruszyliśmy jest zagrożenie produkcji szklarniowej ze strony patogenów, które potrafią doprowadzić do znacznych strat w uprawie. Skupiliśmy się na wirusie, który już w 2014 roku, kiedy zaobserwowano go po raz pierwszy w Jordanii, wzbudził dużą czujność ze względu na bardzo dużą wirulentność, szybkość rozprzestrzeniania się i szkody jakie czynił na plantacjach. Obawy, jak wiemy, okazały się słuszne, ponieważ obecnie obserwuje się jego występowanie we wszystkich rejonach intensywnej uprawy pomidorów na świecie. O zagrożeniu, jakie wirus ToBRFV stanowi dla upraw pomidora opowiedziała dr Katarzyna Tykarska-Duchovska – KLIKNIJ.

reklama
warzywa egzemplarz darmowy bezpłatnie

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]