W ubiegłym roku spadł areał holenderskich upraw szklarniowych – pomidorów, papryki i bakłażanów. Zmniejsza się również liczba plantatorów, którzy zajmują się produkcją. Notuje się także spadek plonów. Z czego wynika sytuacja?
Po stabilnym wzroście powierzchni upraw holenderskich warzyw szklarniowych, który było można zaobserwować w minionych latach, areał zaczął spadać. Zmniejszenie produkcji oraz otrzymanego plonu w ubiegłym roku dotyczyło przede wszystkim bakłażanów, pomidorów i papryki. W 2023 r. produkcja spadła aż o 2% w porównaniu z poprzednim sezonem. Taki pułap osiągano ponadto już dekadę temu.
Powierzchnia uprawna warzyw szklarniowych | ||||
Pomidory (1,000 hektarów) | Papryka (1,000 hektarów) | Ogórki (1,000 hektarów) | Bakłażan (1,000 hektarów) | |
2013 | 1,77 | 1,24 | 0,62 | 0,10 |
2014 | 1,78 | 1,20 | 0,60 | 0,10 |
2015 | 1,76 | 1,28 | 0,55 | 0,11 |
2016 | 1,78 | 1,32 | 0,55 | 0,11 |
2017 | 1,79 | 1,32 | 0,58 | 0,10 |
2018 | 1,79 | 1,31 | 0,56 | 0,11 |
2019 | 1,80 | 1,50 | 0,58 | 0,12 |
2020 | 1,87 | 1,53 | 0,60 | 0,13 |
2021 | 1,85 | 1,63 | 0,64 | 0,12 |
2022 | 1,82 | 1,65 | 0,62 | 0,13 |
2023 | 1,77 | 1,56 | 0,66 | 0,12 |
Plon brutto | ||||
Pomidory (mln t) | Ogórki (mln t) | Papryka (mln t) | Bakłażan (mln t) | |
2013 | 0,86 | 0,40 | 0,33 | 0,05 |
2014 | 0,90 | 0,44 | 0,34 | 0,05 |
2015 | 0,89 | 0,41 | 0,36 | 0,05 |
2016 | 0,90 | 0,37 | 0,37 | 0,05 |
2017 | 0,91 | 0,40 | 0,37 | 0,05 |
2018 | 0,91 | 0,41 | 0,36 | 0,06 |
2019 | 0,91 | 0,41 | 0,42 | 0,06 |
2020 | 0,91 | 0,43 | 0,43 | 0,07 |
2021 | 0,88 | 0,44 | 0,44 | 0,06 |
2022 | 0,77 | 0,40 | 0,44 | 0,07 |
2023 | 0,73 | 0,43 | 0,42 | 0,06 |
Wysokie ceny energii dotykają nie tylko polskich producentów
– Spadek produkcji wynika głównie z wysokich cen energii – podaje Statistics Netherlands (CBS). Niektórzy producenci pomidorów przekierowali swoją produkcję w kierunku uprawy ogórków. Częściowo wynika to właśnie z mniejszego zapotrzebowania na energię przy produkcji tego gatunku. Plony ogórków wzrosły więc o 7% w porównaniu z rokiem 2022.
Mniejsza ilość plantatorów zajmujących się uprawą szklarniową
Według raportu opublikowanego na stronie CBS w 2023 r. w Holandii istniało 625 gospodarstw zajmujących się uprawą warzyw szklarniowych. Wynika z tego, że liczba plantatorów zmniejszyła się w ciągu ostatniej dekady aż o 29%. Największy spadek dotyczył gospodarstw uprawiających pomidory – liczba osób uprawiających pomidory gałązkowe zmniejszyła się o prawie 50%. Zwiększyła się natomiast liczba uprawiających pomidory koktajlowe. W tym przypadku wzrost wyniósł aż 150%.
Większość gospodarstw uprawiających warzywa szklarniowe nadal skupia swoją produkcję na uprawie pomidorów – dotyczy to aż 35%. 30% to producenci uprawiający paprykę, natomiast 29% to osoby uprawiające ogórki.
Źródło: cbs.nl