yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

voliam kapusta basf ochrona eko

sdf ciągnik rolniczy

  • ashanti agrosimex

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościNowe standardy dla szkła

Nowe standardy dla szkła

Holendrzy reagują na zmiany, jakie niesie technologia produkcji szkła szklarniowego i budownictwo szklarni. Po stwierdzeniu niedostatków poprzednich standardów pomiarów właściwości szkła oraz niedogodności w procedurze pobierania próbek do badań opracowali nowe normy, procedury i zaproponowali system, który może wejść w życie już w 2018 roku.

Naukowcy z Wageningen Uniwersity &Research wraz z partnerami z zainteresowanych branż postanowili odstąpić od wykorzystywania obecnie używanego systemu NEN jako nie odzwierciedlającego należycie właściwości szkła czy tworzyw osłonowych w szklarniach. Jest on przydatny raczej w przemyśle tworzyw sztucznych niż w ogrodnictwie. Nowy system NEN 2675 opisuje rozpraszanie szkła dla widma PAR (widmo fotosyntetycznie czynne), a także ultrafioletu i bliskiej podczerwieni.

Zaproponowano też uproszczenie procedury pobierania próbek szkła, by ograniczyć wymagane ilości tych próbek – budowane obecnie obiekty szklarniowe są  coraz większe i poprzednie normy narzucają duże ilości próbek do badań. Określono też zasady ich przechowywania dla badań w późniejszym terminie.

Gotowe wytyczne oczekują teraz na przygotowanie urządzeń pomiarowych, a system może być wprowadzony do praktyki około połowy roku 2018.

Za: hortibiz.com

pg

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl