yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

  • rosafert agrosimex gleba
  • taśmy nawodnienie warzywa susza uprawa

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościNowy wirus ToBRFV - rozpoznawanie i kontrola

Nowy wirus ToBRFV – rozpoznawanie i kontrola

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

ToBRFV jest chorobą wirusową roślin (rodzina: Tobamowirusy) występującą w uprawach warzyw psiankowatych (pomidor, papryka). Wirus przenoszony jest mechanicznie przez owady (szkodniki, trzmiele) ptaki, ludzi, brudne narzędzia i zainfekowane owoce. Podczas gdy większość odmian pomidora ma genetyczną lub nabytą odporność na wirusy z rodziny Tobamowirusów (takie jak TMV i ToMV), tak w przypadku nowego ToBRFV wirusa aktualnie uprawiane odmiany nie posiadają naturalnej odporności.

Rozpoznawanie ToBRFV
Wirusa najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także na owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone liście.

Dużym ryzykiem związanym z wirusem ToBRFV jest fakt, że objawy przypominają porażenie wirusem mozaiki pepino, przez co nie podejmuje się żadnych działań po ich zaobserwowaniu. Może to doprowadzić do poważnych uszkodzeń; wirus swobodnie rozprzestrzenia się w obrębie uprawy, powodując zmniejszenie produkcji i uszkodzenia dyskwalifikujące plon jako towar handlowy. 

Środki zapobiegawcze
ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, tak więc ogromne znaczenie odgrywa przestrzeganie planu higieny w obiekcie. Należy wziąć pod uwagę ogólną higienę w gospodarstwie, aby zapobiegać zakażeniu uprawy, a więc zminimalizować ryzyko roznoszenia wirusa przez ludzi i narzędzia. Należy również upewnić się, że osoby odwiedzające szklarnię – zarówno pracownicy jak goście – są świadomi środków higieny i ściśle ich przestrzegają.

Każde przedsiębiorstwo powinno również dokonać dokładnej inwentaryzacji kanałów przychodzących i związanych z nimi zagrożeń. Pomyśl o ogrodnikach, którzy mogą używać tych samych elementów wyposażenia np. skrzynki w obrębie grupy producentów. W takich przypadkach warto pomyśleć o specjalnych skrzynkach do zbiorów oraz dodatkowych pojemnikach na usuwane owoce. 

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Zwalczanie i kontrola ToBRFV
Zwalczanie i kontrola wirusa ToBRFV są niemożliwe. Wymagają one środka dezynfekującego spełniającego kryteria środka ochrony roślin. Produkty nieautoryzowane mogą powodować uszkodzenia lub nie dać oczekiwanego rezultatu. W związku z tym, w przypadku stwierdzenia wystąpienia wirusa, należy niezwłocznie usunąć i zniszczyć porażone rośliny. W takiej sytuacji, jedynym rozwiązaniem jest skupienie się na prewencji w 100%! Jakkolwiek, można w pewnym stopniu zminimalizować ryzyko pojawienia się wirusa w uprawie, oraz ograniczyć jego dalsze rozprzestrzenianie.

Środki zapobiegawcze przy wejściu do szklarni:

  • Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcja rąk na sucho.
  • Instalacja stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
  • Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz bramach wjazdowych.
  • Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp., zapewnić ponowne umycie i dezynfekcję rąk.
  • Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
  • Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Środki zapobiegawcze wewnątrz szklarni:

  • Dezynfekcja noży i sekatorów po każdym rzędzie.
  • Dezynfekcja rak podczas pracy.
  • Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
  • Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodziny Tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym. Sprawdź protokół higieny dla upraw pomidora, zawierający pełny przegląd środków zapobiegawczych, które należy podjąć podczas zmiany uprawy.

W przypadku podejrzenia zakażenia, zachowaj dodatkową ostrożność dotyczącą wszystkiego, co wychodzi z gospodarstwa, zarówno ludzi jak materiały i produkty. Dzięki dobrym środkom higienicznym możesz ograniczyć rozprzestrzenianie wirusa tak, jak to tylko możliwe.

Źródło: https://royalbrinkman.pl/bank-wiedzy/dezynfekcja-i-ochrona/jaka-to-choroba/wirus-tobrfv

Forum Pomidorowe

Royal Brinkman zaprasza na
FORUM POMIDOROWE DLA PRODUCENTÓW SZKLARNIOWYCH:

Główny temat: Nowy wirus ToBRFV

Data: 12 kwietnia 2019
Miejsce: Hotel Biały Dwór (Rychwał)
Godzina: 17:00
Cena biletu: 199 zł
Kontakt: 887 021 391
Kontakt: biuro@royalbrinkman.pl

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl