AktualnościNowy wirus ToBRFV - rozpoznawanie i kontrola

Nowy wirus ToBRFV – rozpoznawanie i kontrola

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

ToBRFV jest chorobą wirusową roślin (rodzina: Tobamowirusy) występującą w uprawach warzyw psiankowatych (pomidor, papryka). Wirus przenoszony jest mechanicznie przez owady (szkodniki, trzmiele) ptaki, ludzi, brudne narzędzia i zainfekowane owoce. Podczas gdy większość odmian pomidora ma genetyczną lub nabytą odporność na wirusy z rodziny Tobamowirusów (takie jak TMV i ToMV), tak w przypadku nowego ToBRFV wirusa aktualnie uprawiane odmiany nie posiadają naturalnej odporności.

Rozpoznawanie ToBRFV
Wirusa najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także na owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone liście.

Dużym ryzykiem związanym z wirusem ToBRFV jest fakt, że objawy przypominają porażenie wirusem mozaiki pepino, przez co nie podejmuje się żadnych działań po ich zaobserwowaniu. Może to doprowadzić do poważnych uszkodzeń; wirus swobodnie rozprzestrzenia się w obrębie uprawy, powodując zmniejszenie produkcji i uszkodzenia dyskwalifikujące plon jako towar handlowy. 

Środki zapobiegawcze
ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, tak więc ogromne znaczenie odgrywa przestrzeganie planu higieny w obiekcie. Należy wziąć pod uwagę ogólną higienę w gospodarstwie, aby zapobiegać zakażeniu uprawy, a więc zminimalizować ryzyko roznoszenia wirusa przez ludzi i narzędzia. Należy również upewnić się, że osoby odwiedzające szklarnię – zarówno pracownicy jak goście – są świadomi środków higieny i ściśle ich przestrzegają.

Każde przedsiębiorstwo powinno również dokonać dokładnej inwentaryzacji kanałów przychodzących i związanych z nimi zagrożeń. Pomyśl o ogrodnikach, którzy mogą używać tych samych elementów wyposażenia np. skrzynki w obrębie grupy producentów. W takich przypadkach warto pomyśleć o specjalnych skrzynkach do zbiorów oraz dodatkowych pojemnikach na usuwane owoce. 

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Zwalczanie i kontrola ToBRFV
Zwalczanie i kontrola wirusa ToBRFV są niemożliwe. Wymagają one środka dezynfekującego spełniającego kryteria środka ochrony roślin. Produkty nieautoryzowane mogą powodować uszkodzenia lub nie dać oczekiwanego rezultatu. W związku z tym, w przypadku stwierdzenia wystąpienia wirusa, należy niezwłocznie usunąć i zniszczyć porażone rośliny. W takiej sytuacji, jedynym rozwiązaniem jest skupienie się na prewencji w 100%! Jakkolwiek, można w pewnym stopniu zminimalizować ryzyko pojawienia się wirusa w uprawie, oraz ograniczyć jego dalsze rozprzestrzenianie.

Środki zapobiegawcze przy wejściu do szklarni:

  • Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcja rąk na sucho.
  • Instalacja stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
  • Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz bramach wjazdowych.
  • Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp., zapewnić ponowne umycie i dezynfekcję rąk.
  • Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
  • Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Środki zapobiegawcze wewnątrz szklarni:

  • Dezynfekcja noży i sekatorów po każdym rzędzie.
  • Dezynfekcja rak podczas pracy.
  • Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
  • Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodziny Tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym. Sprawdź protokół higieny dla upraw pomidora, zawierający pełny przegląd środków zapobiegawczych, które należy podjąć podczas zmiany uprawy.

W przypadku podejrzenia zakażenia, zachowaj dodatkową ostrożność dotyczącą wszystkiego, co wychodzi z gospodarstwa, zarówno ludzi jak materiały i produkty. Dzięki dobrym środkom higienicznym możesz ograniczyć rozprzestrzenianie wirusa tak, jak to tylko możliwe.

Źródło: https://royalbrinkman.pl/bank-wiedzy/dezynfekcja-i-ochrona/jaka-to-choroba/wirus-tobrfv

Forum Pomidorowe

Royal Brinkman zaprasza na
FORUM POMIDOROWE DLA PRODUCENTÓW SZKLARNIOWYCH:

Główny temat: Nowy wirus ToBRFV

Data: 12 kwietnia 2019
Miejsce: Hotel Biały Dwór (Rychwał)
Godzina: 17:00
Cena biletu: 199 zł
Kontakt: 887 021 391
Kontakt: biuro@royalbrinkman.pl


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]