O tej porze w kwietniu ub.r. już w większości gospodarstw w Polsce papryka była posadzona w tunelach foliowych. Tegoroczny sezon jest jednak chłodny i termin sadzenia rozsady przesuwa się o kolejne dni.
W najbliższych dniach prognozowane są spadki temperatury w dzień i w nocy. Kto ma możliwość, to przez kilka dni przetrzyma rozsadę w mnożarkach. Jak się domyślacie, są też wśród nas producenci, którzy już posadzili rośliny w tunelach foliowych.
Papryka należy do roślin ciepłolubnych, wymagających dużych ilości wody (zapotrzebowanie na wodę jest zależne od danej fazy rozwojowej). Ponadto ma również duże wymagania pokarmowe. Największe zapotrzebowanie ma na azot, potas oraz wapń. Bardzo ważny jest także odpowiedni odczyn podłoża, pH 5,5–6,0.
Tab. 1. Optymalna zawartość makroskładników w glebie (w mg/l gleby)
N (NO3 + NH4) | P | K | Mg | Ca | |
Papryka w tunelu | 200-250 | 150-350 | 300-500 | 100-120 | 1500-3000 |
Źródło: Marcin Niedobylski, Agro Spec – webinarium “Ochrona i biostymulacja papryki”
Zapis z webinarium “Ochrona i biostymulacja papryki” znajdziesz TUTAJ: ? https://www.warzywa.pl/warzywa-pod-oslonami/papryka-bez-skazy-czyli-o-tym-jak-najlepiej-podejsc-do-uprawy-papryki-video-11-03-2021/
Tab. 2. Zawartość makroskładników w glebie (w mg/l gleby) w zależności od fazy wzrostu roślin.
Faza wzrostu | N (NO3 + NH4) | P | K | Mg | Ca |
Intensywny wzrost wegetacyjny | 160-250 | 200-350 | 200-400 | 120-150 | 1500-3000 |
Pełnia kwitnienia | 130-200 | 200-350 | 200-400 | 120-150 | |
Pełnia owocowania | 130-200 | 150-250 | 350-500 | 100-120 |
Źródło: Marcin Niedobylski, Agro Spec – webinarium “Ochrona i biostymulacja papryki”
Kiedy rozpocząć sadzenie roślin na miejscu stały? Najlepiej wtedy, gdy temperatura gleby osiągnie wartość 20 stopni Celsjusza. Poniżej 15 stopni Celsjusza rośliny przestają pobierać wodę i składniki mineralne z podłoża. Przed sadzeniem roślin należy dobrze przygotować podłoże. Rośliny najlepiej się przyjmują, gdy wilgotność gleby wynosi 60%. Przed sadzeniem dobrze jest zasilić rozsadę, by miała lepszy start w podłożu.
Zapis z webinarium “Ochrona i biostymulacja papryki” znajdziesz TUTAJ: ? https://www.warzywa.pl/warzywa-pod-oslonami/papryka-bez-skazy-czyli-o-tym-jak-najlepiej-podejsc-do-uprawy-papryki-video-11-03-2021/
Produkcja rozsady papryki u producentów
Jak twierdzi Łukasz Jankowski, producent papryki w miejscowości Dęba: – Do produkcji rozsady warto stosować wielodoniczki o dużych otworach. Duża i zdrowa bryła korzeniowa, to fundament uprawy. Prawidłowo przygotowana rozsada powinna być krępa i mieć 6-8 liści właściwych. Do produkcji rozsady wykorzystujemy substrat torfowy Navarbo o frakcji 6,2.
W tym gospodarstwie w Dęba wielodoniczki z roślinami są ustawiane na paletach plastikowych. Zdaniem producenta, to bardzo dobre rozwiązanie, które w jego gospodarstwie stosowane jest kolejny sezon. Pod paletami rozłożone są węże grzewcze, które równomiernie rozprowadzają ciepło. Podczas podlewanie nadmiar wody równomiernie spływa, a dodatkowym atutem tych palet jest utrzymanie ich w czystości. Jak twierdzi pan Łukasz palety plastikowe są lekkie w przenoszeniu i nie przenosi się na nich chorób grzybowych, gdyż po każdym sezonie są one odkażane.
W tym gospodarstwie uprawiane są odmiany: Muriel, Abakara oraz Sunstone i Burgund oraz stosowane są produkty mikrobiologiczne. Siewki roślin dostarcza gospodarstwo Krasoń. Pierwsze partie roślin zostały posadzone w poniedziałek, tj. 19 kwietnia. Obawiamy się najbliższych dni, które przyniosą załamanie pogody, ale trzymamy rękę na pulsie – mówi ogrodnik.
W gospodarstwie Pawła i Marzeny Łomża
W gospodarstwie Pawła i Marzeny Łomża w miejscowości Żerdź papryka uprawiana jest od wielu pokoleń. Pierwsze partie papryki zostały posadzone 10 kwietnia. W obiektach uprawowych zamontowano dodatkowe minitunele osłonięte włókniną. Przed sadzeniem gleba jest starannie przygotowywana, nawadniania, tak by jej wilgotność wynosiła ok. 60%.
Czytaj więcej: https://www.warzywa.pl/warzywa-pod-oslonami/papryka-2021-sadzenie-roslin-video/
W tym gospodarstwie uprawiana jest głównie papryka stożkowa żółta i czerwona. Odmiany m.in. Bravia, Kaptur, Palermo. W ubiegłym sezonie podłoże, w którym uprawiana jest od wielu lat papryka, było odkażane. Jak twierdzi ogrodnik, teraz bardzo ważne jest przywrócenie życia biologicznego. W tym celu stosowane są produkty mikrobiologiczne.
Mikrobiologia w papryce
W gospodarstwach państwa Jankowskich i Łomża stosowana jest mikrobiologia. Pierwszy etap wprowadzenia biologii odbywa się podczas produkcji rozsady. Po przepikowaniu rośliny podlano biopreparatem Bactim Radinet w ilości 200 g/1000 roślin. W gospodarstwie Pawła Łomży w miejscowości Żerdź stanowisko pod uprawę papryki było odkażane jesienią 2020 r. Dlatego bardzo ważne jest przywrócenie życia biologicznego w glebie. W tym celu producent zastosuje Bactim Vigor. Z kolei na stanowisku, gdzie stwierdzono występowanie nicieni glebowych np. guzaka północnego, zostanie zastosowany Bactim Receptor.
W ostatnich latach w uprawie papryki coraz większym problemem jest uwiąd roślin. Objawy tych chorób mogą wskazywać na występowanie grzybów z rodzajów Fusarium i Verticillium, ale w praktyce może się okazać, że jest to kwestia nicieni glebowymi. W gospodarstwie Łukasza Jankowskiego, na niektórych stanowiskach stwierdzono obecność nicieni glebowych, dlatego w sezonie będzie zastosowany biopreparat Bactim Fertimax w trzech dawkach w ilości po 0,5 kg/ha na każdą aplikację.
Czytaj więcej o nicieniach glebowych: https://www.warzywa.pl/warzywa-pod-oslonami/narastajacy-problem-nicieni-glebowych-w-uprawie-papryki-pod-oslonami-wywiad-z-dr-aneta-chalanska-31-01-2021-video/